Pictura noii biserici de la Păltiniș a fost sfințită

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 26 Martie 2024

Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sfințit la praznicul Bunei Vestiri pictura interioară a noii biserici a Schitului „Schimbarea la Față a Domnului” din stațiunea montană Păltiniș, județul Sibiu. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie și l-a hirotesit arhimandrit pe starețul Valeriu Luca.

Credincioșii din localitățile învecinate cu stațiunea montană Păltiniș, alături de mulți pelerini, au participat la slujba de sfințire a picturii și la Sfânta Liturghie arhierească, informează Mitropolia Ardealului.

Despre praznicul Bunei Vestiri și semnifi­cațiile acesteia, credincioșii prezenți au aflat mai multe din cuvântul de învățătură al IPS Mitropolit Laurențiu.

„Fecioara Maria era la templu când a fost vestită de înger, a fost anunțată de îngerul Gavriil că Dumnezeu va împlini cu ea o lucrare pe care ea n-a înțeles-o de la început și n-a putut s-o înțeleagă decât lăsând pe Dumnezeu s-o lămurească, s-o lumineze. Îngerul a venit la Maica Preacurată și s-a închinat ei rostind aceste cuvinte de laudă: «Bucură-te, cea plină de Dar, Domnul este cu tine». Imaginați-vă cum a primit Fecioara acest gest de la înger. Îngerul se pleacă în fața unei creaturi. Îngerul Domnului îi aduce cinstire, fiind primul care aduce această cinstire Maicii Domnului. Îna­inte de a fi Maica lui Hristos, s-a închinat ei și a adus această vestire bună”, a subliniat ierarhul.

Starețul așezământului monahal de la Păl­tiniș a fost hirotesit arhimandrit la finalul Sfintei Liturghii, după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ridicarea sa la acest rang monahal, la propunerea Înalt­preasfinţitului Părinte Mitropolit Laurențiu. Arhimandritul Valeriu Luca i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea arhierească și a prezentat lucrările de înnoire a schitului, derulate în ultima perioadă cu ajutorul multor binefăcători.

La final, Părintele Mitropolit Laurențiu a oferit distincția „Crucea Șaguniană” lui Ioan Bucșă pentru ajutorul oferit la lucrările de la noua biserică a schitului. Ordinul „Anastasia Șaguna” a fost acordat Adrianei Bucșă și maicii Sebastiana. Binefăcătorii așezământului au primit diploma de apreciere.