Plachete aniversare pentru urmașii participanților la Mare Unire
Preoții din Cercul pastoral Lipova, îndrumați de părintele Teodor Farcaș de la Parohia Zăbrani, s-au întrunit săptămâna aceasta în ședință în Parohia Bata, județul Arad. În cadrul întrunirii a avut loc un moment de rugăciune, în prezența autorităților locale, dar și a mulțimii de credincioși.
La finalul slujbei preotul paroh a susținut un cuvânt de învățătură, în care a elogiat rolul pe care sfinții, în general, îl au în modul nostru de raportare la Dumnezeu, ca modele și putere de mijlocire, dar și despre lupta lor pentru unitatea de credință. În acest context, fiind și Anul Centenarului Marii Uniri, părintele a amintit și de cei care acum o sută de ani au luptat pentru „unitate” din toate punctele de vedere.
În continuare, primarul localității, Ioan Micurescu, împreună cu vicepreședintele Consiliului Județean, Ovidiu-Sergiu Bîlcea au marcat momentul Centenarului prin acordarea de plachete rudelor mandatarilor din comuna Bata care au participat la momentul istoric al Marii Uniri de la 1 decembrie 1918. Din comuna Bata au participat la acel moment: preotul Laurențiu Bârzu în calitate de președinte al Cercului electoral Făget-Birchiș (deputat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, preot paroh în comuna Bacăul de Mijloc timp de 50 de ani și consilier în scaunul protopopopesc); Toma Becicherechean din Țela (primar în comuna Țela timp de 14 ani); Eftimiu Diac din Bata și George Munărescu din Bacamezeu. Tot aici membrii Consiliului Local Bata au acordat titlul de cetățean de onoare domnului Victor Jicărean, pentru imensa activitate desfășurată de-a lungul vieții ca mentor, coregraf și coordonator al ansamblurilor de cântece și dansuri populare, fiind un promotor al păstrării valorilor folclorice românești, câștigând premii importante din 1970 și până în prezent.
După aceste momente emoționante, membrii cercului pastoral misionar s-au retras pentru a participa la tema propusă de Sfântul Sinod în anul 2018 „Anul omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918”, în care preotul Blidariu Gheorghe Aurel, din Parohia Țela, a vorbit în partea întâi despre „Uniația și efectele ei în spațiul românesc”, evidențiind procesul prin care Roma a încercat latinizarea creștinilor uniți, precum și lupta noii stăpâniri habsburgice pentru a-și consolida dominația, prin aducerea cât mai multor ortodocși români sub influența scaunului papal. Iar în partea a doua a vorbit despre „Mișcări schismatice și activități necanonice în spațiul românesc contemporan”, amintind aici faptul că teologia ortodoxă a păstrat și păstrează un loc de frunte în cultura românească, astfel că orice mișcare schismatică ori vreo activitate necanonică, cu precădere cele din perioada comunistă, a fost demascată ca fiind un amalgam sincretic fără baze scripturistice.