Ploaie de meteoriţi în Rusia şi sute de persoane rănite

Data: 15 Feb 2013

Cel puţin 550 de persoane, între care 60 de copii, au fost rănite în regiunea Celeabinsk (estul Rusiei) în urma unui fenomen mai puţin obişnuit, o ploaie de meteoriţi produsă ieri dimineaţă, a anunţat serviciul de presă al Direcţiei de Sănătate al administraţiei regionale, citat de Gazeta.ru. Autorităţile ruse au precizat că un meteorit a brăzdat, vineri dimineaţă, cerul deasupra Munţilor Urali, explodând şi dezintegrându-se la intrarea în straturile inferioare ale atmosferei terestre, generând o undă de şoc care a spart geamurile la etajele superioare ale clădirilor.

„S-a iscat panică. Oamenii nu aveau idee de ceea ce se întâmplă. Am văzut o explozie mare de lumină, apoi am ieşit afară să văd despre ce este vorba şi am auzit un sunet puternic“, a declarat Serghei Hametov, rezident din Celeabinsk, capitala regiunii situată la 1.500 km de Moscova, cel mai mare oraş din regiunea afectată de ploaia de meteoriţi.

Agenţia RIA Novosti a precizat că şcolile şi grădiniţele au fost închise, ieri dimineaţă, la Celeabinsk, după căderea fragmentelor de meteorit, deoarece geamurile la cele mai multe dintre acestea s-au spart, iar afară se înregistra o temperatură de -18 grade Celsius. Înregistrări video făcute de martori şi difuzate de televiziunea rusă arătau un corp ceresc care a brăzdat cerul în jurul orei locale 9:20, lăsând în urma sa o dâră albă, ca după trecerea unui avion cu reacţie, şi o lumină intensă. „Mingea de foc apărută pe cer m-a speriat foarte tare. A fost ca o explozie nucleară“, a declarat Mihail Ştaiura, rezident din Celeabinsk. Oamenii spun că unda de şoc a fost foarte fierbinte, iar în gură au simţit un gust metalic, care a persistat ore bune după eveniment.