Poetul Mihai Eminescu, comemorat la Galați

Un articol de: Gabriel Molocea - 18 Ianuarie 2016

Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” şi Departamentul Teologic al Facutăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii gălăţene „Dunărea de Jos au organizat vineri, 15 ianuarie, o serie de evenimente prin care l-au comemorat pe „Luceafărul poeziei româneşti” - Mihai Eminescu.

La seminarul teologic, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru poetul naţional Mihai Eminescu.
În sala de conferinţe a seminarului, chiriarhul a pus accent pe câteva mărturii concrete - amprente ale prezenţei lui Mihai Eminescu la Galaţi şi Brăila, în documentele vremii, în însemnări sau acte de recunoştinţă.

„Ce frumos ar fi să nu uităm ceea ce a spus Eminescu însuşi, în 20 mai 1883 în ziarul «Timpul», despre locul nostru ca şi creştini şi români în ţară şi în lume: «Noi, poporul latin, de confesie ortodoxă, suntem în realitate lanţul între Apus şi Răsărit! Aceasta o simţim noi înşine şi o simte, în mare parte, şi opinia publică europeană. Aceasta o voim!» Să fim români, creştini şi europeni, aşa cum a fost, cum este şi cum va rămâne în noi Mihai Eminescu!”

În final, toţi cei prezenţi au putut asculta, într-o înregistrare de excepţie a marelui actor Dorel Vişan, câteva din poeziile eminesciene reprezentative.

În aceeaşi zi, în Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu” din incinta Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie Galaţi, a fost omagiată personalitatea marelui poet.

În cadrul evenimentului, prof. univ. dr. Simona Antofi, de la Facultatea de Litere a Universităţii „Dunărea de Jos”, a susţinut o prelegere cu tema „Tinerii şi mesajul actual al operei lui Eminescu”.

Apoi, tineri teologi au recitat cele mai cunoscute poezii din opera lui Mihai Eminescu.