Polița RCA pentru tiruri nu va depăşi 9.000 de lei la clasa B0

Data: 23 Ianuarie 2024

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat noua formulă de calcul a primei RCA pentru persoane fizice şi juridice care deţin autovehicule de transport cu o masă maximă autorizată mai mare de 16 tone, potrivit căreia valoarea maximă a primei recomandate nu va depăşi 9.000 de lei la clasa B0, a informat instituţia vineri, după ședința în care a luat această decizie.

Pe de altă parte, transportatorii solicită ca sistemul bonus-malus să se aplice pentru toţi asiguraţii. „ASF trebuie să ia o măsură pentru toată lumea”, a spus preșe­din­tele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România - COTAR, Vasile Ştefănescu. El a afirmat că persoanele fizice nu au beneficiat până în prezent de aplicarea sistemului bonus-malus, deşi unii şoferi sunt incluşi în clase bonus.

Conform Ghidului RCA elaborat de ASF, sistemul bonus-malus, format din 8 clase de bonus (B) şi 8 clase de malus (M), urmăreşte ca șoferii prudenţi să plătească o primă diferită de a celor care produc accidente. Clasa B0 este atribuită unui asigurat nou, fără istoric de daune. Fiecărei clase îi corespunde un anumit procent de reducere, respectiv de majorare a RCA, în raport cu B0. Reducerea maximă (bonusul) de care poate beneficia un asigurat este de 50%, în timp ce penalizarea maximă (malusul) este o majorare de 180% faţă de B0.

Potrivit ASF, discuţiile cu reprezentanţii transportatorilor vor continua în vederea consolidării unui pachet de măsuri care să răspundă și altor probleme ridicate de aceștia, printre care: posibilitatea suspendării contractului RCA pe durata în care autovehiculul nu este utilizat; plata în rate a RCA; eliminarea diferenţelor mari între poliţele anuale şi cele subanuale. (C. Z.)