Pomenirea Arhiepiscopului Pimen Suceveanul la nouă luni de la înveșnicire

Un articol de: Irina Ursachi - 24 Feb 2021

Sâmbătă, 20 februarie 2021, la împlinirea a nouă luni de la plecarea spre veșnicie a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Pimen Suceveanul au fost săvârșite slujbe de pomenire la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava şi la Mănăstirea Sihăstria Putnei, locul în care ierarhul și-a pregătit mormântul.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădă­uților, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Mănăstirea Sihăstria Putnei.

La finalul slujbei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, a săvârșit, în biserica mare a mănăstirii, parastasul pentru vrednicul arhipăstor.

Stareți, starețe, reprezentanți de la Centrul eparhial Suceava și numeroși credincioși au înălțat rugăciuni pentru iertarea şi odihna sufletului celui care a fost ierarhul și păstorul sudului Bucovinei vreme de aproape patru decenii.

Sfânta Liturghie și slujba Paras­tasului au fost urmate de săvârși­rea Trisaghionului, oficiat la mormântul Părintelui Arhiepiscop Pimen Suceveanul.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”.

Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a ținut un cuvânt de învăţătură, prin care le-a amintit celor prezenți modul în care a viețuit ierarhul: „Știți prea bine că nu îi plăcea Înaltpreasfințitului să fie lăudat. Nu îi plăceau vorbele elogioase, asta pentru că era om smerit. (...) Un bătrânel cu barbă albă, cu haine întotdeauna curate, dar smerite. Nu ieșea cu nimic în evidență. Dacă cineva nu ar fi știut că el este Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ar fi zis că este un simplu călugăr”.

Preasfinția Sa a prezentat felul în care vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen i-a păstorit pe credincioși și a făcut un îndemn la neuitare: „Înaltprea­sfin­țitul știa că Dumnezeu este Cel care le cunoaște pe toate, le știe pe toate, le rân­duiește pe toate, și dacă Înaltprea­sfinția Sa, dintr-un motiv sau altul, nu putea să rezolve un lucru așa cum ar fi trebuit, era încredinţat că știe Dumnezeu cum și când să le așeze, că El este Dumnezeu. Să nu îl uităm pe Înaltprea­sfințitul și să nu uităm cele pe care el ni le-a lăsat, să nu uităm chipul lui, viața lui”.

De asemenea, a subliniat impor­tanța slujbelor de pomenire pentru cei care au trecut la Domnul și le-a mulțumit celor prezenți pentru împreuna rugăciune.

Ierarhul a fost pomenit și la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava. Soborul Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou”, sub protia părintelui stareț, arhimandritul Serafim Gri­goraș, a săvârșit slujba Parastasului pentru pomenirea celui care a fost considerat un slujitor desăvâr­șit al lui Hristos.