Pomenirea Episcopului Iacob Stamati la Huşi

Data: 12 Martie 2020

În după-amiaza zilei de luni, 9 martie, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârșit Liturghia Darurilor înainte sfințite la Catedrala Episcopală din Huși.

În omilia rostită cu acest prilej, Preasfinția Sa a explicat pilda lucrătorilor viei, subliniind inadecvarea noastră la bunătatea și generozitatea manifestată de cei din jur.

După Liturghia Darurilor înainte sfințite, Părintele Episcop Ignatie a oficiat slujba Parastasului pentru Episcopul Iacob Stamati al Hușilor, trecut la Domnul în data de 9 martie 1803.

Episcopul Iacob Stamati, originar din localitatea Gledin, Bistrița-Năsăud, a păstorit la Huși între anii 1782 și 1792, fiind ulterior ales Mitropolit al Moldovei (1792-1803). A rămas în memoria Bisericii ca un ierarh vizionar, neobosit filantrop, sprijinitor al învățământului și preocupat permanent de îmbună­tățirea vieții spirituale și morale a credin­cioșilor săi. A ctitorit la Huși, printre altele, actualul Palat episcopal (1784), iar în anul 1787 a adus de la Sfântul Munte Athos, la Catedrala Episcopală din Huși, moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi (mâna stângă).