Pomenirea eroilor români din cimitirul Țiganca

Un articol de: Silviu Dascălu - 04 Iulie 2023

Joi, 22 iunie 2023, s-au împlinit 82 de ani de la începerea sângeroasei bătălii de la Ți­ganca, în care mii de soldați români și-au pierdut viața pentru redobândirea Basarabiei care se afla sub ocupație sovietică.

Astfel, pentru a-i comemora pe eroii români care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, cu binecuvântarea Preasfin­țitu­lui Părinte Veniamin, Episco­pul Basarabiei de Sud, obștea Mănăstirii Eroilor, cu hramul „Înălța­rea Domnului”, din satul Stoianovca, raionul Cantemir, a săvârșit o slujbă de pomenire.

În cimitirul de onoare al eroilor români de la Ți­ganca odihnesc aproximativ 1.020 de soldați care au căzut pe câmpurile de luptă în perioada iunie - iulie 1941, pentru redobândirea teritoriului Basarabiei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Mitropolia Basarabiei a în­ființat în anul 2004 Mănăstirea Eroilor, cu hramul „Înăl­țarea Domnului”, din satul Stoianovca, ca loc de rugăciune și pomenire a eroilor români care s-au jertfit pe aceste meleaguri.
Cimitirul de onoare al eroilor români din incinta Mănăstirii Eroilor de la Țiganca a fost inaugurat în data de 1 iunie 2006, la praznicul Înălțării Domnului, în prezența Înalt­preasfințitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, Înalt­preasfințitului Părinte Casian, Arhi­episcopul Dunării de Jos, regelui Mihai I al României, cât și a numeroase oficialități din România și Republica Moldova.