Pomenirea Mucenicului Dimitrie la Mănăstirea Dumbrava, judeţul Alba

Un articol de: Oana Rusu - 28 Octombrie 2020

În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea Dumbrava, judeţul Alba, cu ocazia hramului vechii biserici a așezământului. În cadrul slujbei, tânărul Andrei Măghe­rușan a fost hirotonit diacon.

Conform Arhiepiscopiei Alba ­Iuliei, adresându-se celor prezenți, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhie­piscop Irineu a spus: „Să privim acum spre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, și spre întregul panteon al martirilor crești­nătății. Ei nu s-au lăsat prinși în mrejele acestei lumi deșarte, știind bine că tot ceea ce violează norma morală sau Legea divină nu este ­niciodată victorie, ci este o înfrângere a omului. Pentru ostășia lor duhovnicească, au primit cununile biru­inței eterne. De aceea, cu Sfântul Apostol Pavel, îndemn pe fiecare, zicând: «Lup­tă-te lupta cea bună a credinței, cucerește viața veșnică la care tu ai fost chemat»”.

Mănăstirea Dumbrava a fost ridicată pe un teren donat de localnicii satului, pe locul unde, în anul 1703, în timpul prozelitismului uniatist, a fost martirizat preotul ortodox Ioan pentru apărarea dreptei cre­dințe, fiind ars de viu într-o căpiţă de fân. Piatra de temelie a Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir”, a fost așezată la 26 octombrie 1996, iar târnosirea locașului a avut loc la 26 octombrie 2002. Obștea monahală a Mănăstirii Dumbrava se află sub oblăduirea stareţei Mina Cerceş şi sub în­drumarea duhovnicească a arhim. Vasile Crişan.