Pomenirea părintelui Ioan Baraţ la șapte ani de la înveșnicire

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 23 Ianuarie 2024

Într-o atmosferă de adâncă solemnitate și recunoștință, credincioșii parohiei Izvoarele din Protoieria Vălenii de Munte și-au pomenit fostul păstor, părintele Ioan Baraț, la șapte ani de la trecerea sa la cele veșnice. La primele ore ale dimineții, marți, 23 ianuarie, credincioșii s-au unit în rugăciune în biserica parohială în cadrul Sfintei Liturghii oficiată de un sobor de preoți sub protia părintelui protoiereu Mihail Peneș, ne-a transmis părintele Gabriel Pitulice.

După Sfânta Liturghie, soborul de slujitori a săvârșit slujba Parastasului, la finalul căreia părintele protopop a rostit un cuvânt de alinare pentru familia preotului și credincioșii pe care i-a păstorit, în care a subliniat râvna și dăruirea cu care a slujit aproape două decenii în parohia ce i-a fost încredințată spre păstorire, perioadă în care s-a evidențiat printr-o mulțime de activități cultural-educaționale și social-filantropice.

„Este o zi în care privim în urmă cu recunoștință și înainte cu speranță. Preotul Ioan Baraț ne-a lăsat o moștenire spirituală de neprețuit prin ținuta morală și intelectuală de care a dat dovadă, prin osteneala depusă de a face din apropierea oamenilor de biserică o preocupare constantă, fiind un duhovnic bun și înțelegător, receptiv la suferințele semenilor și foarte bine ancorat în realitățile societății în care a trăit. La șapte ani de la trecerea sa la cele veșnice, preotul Ioan Baraț rămâne viu în inimile celor pe care i-a slujit și a lăsat o amprentă indelebilă în istoria comunității locale. Astăzi, comunitatea își exprimă recunoștința și respectul pentru omul și slujba sa, pledând pentru continuarea învățăturilor sale și perpetuarea valorilor pe care părintele le-a împărtășit prin propriul exemplu”, a spus părintele protoiereu.

Părintele Ioan Baraţ a fost paroh al Parohiei Izvoarele în perioada 1998-2017, trecând la cele veșnice, după o lungă suferință, la data de 25 ianuarie 2017.