Pomenirea unui rapsod bănățean care a cântat și la strana bisericii

Un articol de: Darius Herea - 14 Iunie 2023

În satul natal al rapsodului Achim Nica, la Obreja, județul Caraș-Severin, a răsunat săptămâna trecută doina bănățeană, în cadrul unui eveniment cultural-artistic. În debut, în biserica parohială cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a fost săvârșită o slujbă de pomenire, de către părintele Virgil Voinea, protopopul Caransebeșului, și părintele paroh Ovidiu Tinca, în prezența autori­tăților locale, oamenilor de cultură, copiilor și tinerilor îmbrăcați în straie populare și a numeroșilor credincioși din Obreja.

Părintele paroh Ovidiu Tinca a subliniat că este importantă pomenirea rapsodului în acest an comemorativ, deoarece Achim Nica nu a fost doar un mare cântăreț de muzică populară, ci și un cântăreț bisericesc.

După slujbă, pe scena amenajată în vecinătatea bisericii, s-a desfă­șurat cea de-a 10-a ediție a festiva­lului „La Obreja-ntr-o grădină”. Festivalul folcloric dedicat lui Achim Nica a cuprins momente artistice de cântări și jocuri populare din Banat. Printre cei care și-au adus omagiul prin cântec și joc s-au numărat Dumitru Teleagă „Mecka”, Roxana Mag și alți tineri talentați într-ale cântecului popular, dar și ansamblurile „Zestrea Gugulanilor” și „Junii Gugulani”, acompa­niați de formația condusă de maestrul Andrei Tudor (Andreluș).

Artistul Dumitru Teleagă „Meka” a primit din partea Preasfin­țitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în semn de recu­noștință, o Biblie, o carte de rugăciuni și mai multe cărți de spiritualitate.