Popas de rugăciune și pomenire în Piața Universității

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 21 Decembrie 2022

Eroii căzuți pentru libertatea și demnitatea poporului român în luna decembrie a anului 1989 au fost pomeniți miercuri, 21 decembrie, și la crucea ridicată în memoria lor în Piața Universității din Bucu­rești. Un sobor de preoți de la mai multe lăcașuri de cult din oraș, condus de părintele Florin Busuioc, protopop al Protoieriei Sector 3 Capitală, s-a rugat pentru odihna sufletelor acestor martiri. Slujba Parastasului a fost urmată de o ceremonie militară în cadrul căreia au fost depuse, în fața monumentului, numeroase coroane de flori din partea mai multor instituții ale statului și asociații. O astfel de coroană a fost depusă și de părinții slujitori din cadrul Protoieriei Sector 3 Capitală.

„Putem înțelege motivul jertfei acestor români dacă ne gândim la cuvintele Domnului Iisus Hristos: «Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi» (Ioan 15, 13). Oamenii aceștia și-au pus întreaga viață pentru ca noi să fim liberi. Astăzi, cu smerenie și recunoș­tință am venit la crucea care simbolizează felul în care poporul român a știut să trăiască. A știut să își interiorizeze taina crucii și a Învierii, trăind în suferință cu nădejdea biruinței și a bucuriei. Prin jertfa lor, ei ne-au adus dezideratul de a prețui libertatea, câștigată cu prețul vieții”, a spus părintele protoiereu Florin Busuioc.

În dimineața aceleiași zile, la crucea ridicată în Piața Uni­ver­sității a depus o coroană și Klaus Werner Iohannis, preșe­din­­tele României.