Popas de rugăciune și slujire la o mănăstire gorjeană

Un articol de: Pr. Teodor Marcu - 30 August 2023

Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul”-Cămărășeasca din Târgu Cărbunești, județul Gorj, și-a prăznuit marți, 29 august, sfântul ocrotitor. Înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Înalt­preasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit Sfânta Liturghie la Altarul de vară al mănăstirii.

Din soborul care a slujit împreună cu chiriarhul locului au făcut parte și părintele Daniel Achim, consilier eparhial, și părintele Ion Spilcă, protoiereu de Târgu Cărbunești. În Mănăstirea Cămărășeasca viețuiește o comunitate de maici, condusă de stareța Cristofora Drăghici.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre viața sfântă a Înaintemergătorului Dom­­nului.

 „Sfântul Ioan și-a petrecut viața în post, rugăciune și feciorie, și-a dedicat mintea sa cu totul lui Dumnezeu. Chemarea îndelungată a lui Dumnezeu devine o obișnuință ca respirația. Când ne rugăm cu multă insistență și chemăm numele lui Dumnezeu, această rugăciune se face ca bătăile inimii, numindu-se Rugăciunea inimii. Sfântul Ioan Botezătorul se ruga la Dumnezeu cu cuvintele psalmilor, devenind hrana sa. Lucrarea sufletului său era atât de bogată și profundă, încât toată mintea și sufletul său s-au umplut de Duhul Sfânt”, a spus Înaltpreasfinția Sa.