Popas duhovnicesc într‑o parohie arădeană

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 18 Septembrie 2024

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a fost prezent în mijlocul clericilor și credincioșilor de la Parohia Șega 1 din Protopopiatul Arad, unde a săvârșit Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul parohiei.

La momentul rânduit, chiriarhul a rostit un cuvânt de învățătu­ră în care a tâlcuit lecturile biblice specifice acestei duminici. Înalt­prea­sfinția Sa a vorbit despre cuvintele Mântuitorului privitoare la lepădarea de sine și la asumarea crucii, precum și despre chipul în care Sfântul Apostol Pavel a împlinit în viața sa cele scrise în epistolele sale, ca angajare în lucrarea ce are ca scop dobândirea Îm­pă­răției cerești: „Viața creștină înseamnă o neîncetată strădanie de a fi în comuniune cu Dumnezeu prin cre­din­ță și fapte bune, condiții ale mântuirii, urmând pilda Mântuitorului de iubire de oameni și de împlinire a poruncilor sfinte spre mulțumirea sufletească a fiecăruia și spre slava lui Dumnezeu”.

După Rugăciunea Amvonului, părintele Dan-Emilian Nicolau, preot pensionar, a primit din partea chiriarhului rangul de iconom stavrofor în semn de recunoștință pentru întreaga activitate desfășu­rată în ogorul viei lui Hristos, ca preot al acestei parohii. Totodată, după otpustul slujbei a fost săvâr­șită slujba Parastasului pentru preotul-martir Ilarion V. Felea, fost slujitor al acestei parohii, trecut la Domnul în ziua 18 septembrie 1961, slujitor ce va fi trecut în rândul sfinților români anul viitor. La final, părintele paroh Aurel Bonchiș a mulțumit chiriarhului pentru vizita duhovnicească și pentru că, ori de câte ori are ocazia, poposește în această parohie cu multă dragoste și purtare de grijă pentru credincioșii ei.