Popas duhovnicesc la o parohie din Curtea de Argeș

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 16 Aprilie 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhi­episcopul Argeșului și Muscelului, s-a aflat duminică, 14 aprilie 2024, în mijlocul credin­cio­șilor Parohiei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul ­Curtea de Argeș, județul Argeș, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, se arată pe arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre credință, post și rugăciune: „Iisus Hristos l-a iubit pe acest tată și de aceea a și stat de vorbă cu el. Este o bucurie dumnezeiască să poți sta de vorbă cu Dumnezeu pentru a-ți rezolva treburile. Să facem și noi rugăciune cu cre­din­ță și cu post. Acestea sunt trei trepte de creștere duhovnicească. În acest post, rugăciunea trebuie să ardă ca focul”.

În aceeași zi a fost lansată și noua monografie a bisericii, apărută la împlinirea a 90 de ani de la punerea pietrei de temelie a lăcașului de rugăciune. „La această parohie, unde bunii creștini ai comunității se închină și țin candela credinței stră­mo­șești aprinsă, au poposit pentru o perioadă moaștele Sfintei Muce­nițe Filofteia, precum și steagul lui Tudor Vladimirescu, a cărui replică o păstrăm și noi în biserică”, a declarat, pentru TRINITAS TV, părintele paroh Dan Florin Obi.

În vechea biserică de aici, care a ars în urma unui incendiu devastator, au fost aduse în anul 1897 moaștele Sfintei Mucenițe Filofteia, după ce Biserica Domnească a fost închisă pentru restaurare, și au rămas aici până în anul 1913. Actuala biserică a fost ridicată după planurile arhitectului Dimitrie Ionescu Berechet, se arată pe site-ul amintit.