Popasuri de rugăciune și pomenire în parohii din Caraș-Severin

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 13 Aprilie 2021

În ultimele zile, Prea­sfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caranse­beșului, s-a aflat în mijlocul unor comunități din Caraș-Severin. Astfel, în Duminica a 4-a a Postului Mare, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Sadova Nouă. Sâmbătă, 10 aprilie, ierarhul a fost alături de preoții Cercului pastoral-misionar Reșița-Nord, participând la două slujbe ale Parastasului oficiate în cimitirele parohiilor Câlnic și Ezeriș.

Credincioșii Parohiei Sadova Nouă s-au bucurat de sosirea chiriarhului în mijlocul lor, fiind prezenți în număr mare la Sfânta Liturghie. Ierarhul a fost primit cu căldură, dat fiind faptul că nu a mai săvârșit această slujbă în biserica parohială din anul 2008. În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a amintit că în Duminica a 4-a este pomenit Sfântul Cuvios Ioan Scărarul: „Se cuvine ca în această perioadă să medităm și noi la scara desăvârșirii pe care fiecare este dator să o urce și la capătul căreia ne așteaptă Iisus Hristos, biruitorul morții și al păcatului. Să nu uităm că ultima treaptă a acestei scări duhovnicești este închinată iubirii și suntem chemați să ne iubim unii pe alții, ca într-un gând să-L mărturisim pe Dumnezeu”. La finalul slujbei, părintele paroh și credincioșii i-au oferit chiriarhului o icoană. Biserica parohială, târnosită în anul 2008, este situată în centrul localității și a fost construită între anii 1863-1866.

În ziua anterioară, Preasfințitul Părinte Lucian a vizitat cimitirele parohiilor Câlnic și Ezeriș, unde a participat la slujba Parastasului. Această acțiune face parte din proiectul Episcopiei Ca­ran­sebeșului, care își propune, în contextul acestui an comemorativ, vizitarea și slujirea în majoritatea cimitirelor din eparhie. Ierarhul a sfințit și o troiță amplasată în cimitirul Parohiei Ezeriș. La cele două slujbe au participat numeroși credincioși și autorități locale.

În continuare, la Școala Gimnazială „Aurel Peia” din Ezeriș a avut loc o conferință în cadrul căreia părintele Florin Hotea de la Parohia Țerova a prezentat tema „Cinstirea în Biserică a celor adormiți în Domnul: temeiuri liturgice”.