Popasuri de rugăciune și sfințire în două parohii gorjene

Un articol de: Pr. Teodor Marcu - 07 Noiembrie 2022

Înaltpreasfințitul Părine Irineu, Mitropolitul Olteniei, a poposit în zilele de 5 și 6 noiembrie în două comununități unde a săvârșit slujbe de sfințire a unor lăcașuri. La aceste evenimente au participat credincioși care s-au bucurat de momentele de împlinire a rugăciunilor lor.

Biserica închinată Sfintei Cuvioase Parascheva din Parohia Turcenii de Sus, județul Gorj, a fost resfințită duminică, 6 noiembrie, de către Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de slujitori. Lucrările de restaurare la sfântul lăcaș s-au realizat cu sprijinul comu­nității locale și al Consiliului Local al Primăriei Turceni din județul Gorj.

Din soborul care a slujit împreună cu ierarhul locului a făcut parte și părintele protoiereu Ionel Cîmpeanu. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Constantin Spătaru a fost hirotonit întru preot de chiriarh pe seama Parohiei Horăști, județul Gorj, iar teologul Florin Păsărin a fost hirotonit întru diacon.

La final, preotul paroh Petre Bușă și preotul coslujitor Marin Rusu au primit rangul de iconom. De asemenea, pentru sprijinul oferit în lucrarea de înfrumusețare a lăcașului de cult au primit gramate chiriarhale de mulțumire Ion Iordache, senator în Parlamentul României, Cristina Cilibiu, prefectul județului Gorj, Nicu­șor Mărgineanu, primarul orașului Turceni, Dumitru Gâlceavă, pictorul Lăcrămioara Anton și Gheorghe Rădulicea.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre bucuria de a resfinți o biserică, acesta fiind locul de întâlnire a credincio­șilor cu Dumnezeu și cu sfinții: „Întotdeauna biserica este înfrumusețată prin viața credin­cioșilor. Cei care sunt preocupați de Casa lui Dumnezeu săvârșesc lucrări deosebite concretizate fie în restaurarea bisericii sau a picturii, fie în construirea unor lăcașuri sfinte, unde se adună pentru a participa la Sfânta Liturghie împreună cu preoții lor și pentru a aduce slavă lui Dumnezeu”.

Sâmbătă, 5 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” a Parohiei Ursați-Polata, județul Gorj. Împreună cu părintele protoiereu Marian Mărăcine și un sobor de preoți și diaconi, ierarhul a oficiat slujba de sfințire a capelei mortuare, construită în curtea bisericii, prin contribuția localnicilor și mai ales a Consiliului Local al Primăriei Târgu-Jiu, prin implicarea primarului Marcel Laurențiu Romanescu.

La final, ca semn de recunoștință, au fost acordate mai multe gramate mitropolitane pentru cei care au contribuit la finalizarea capelei.