Popasuri duhovnicești în Vrancea și Buzău

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 14 Iunie 2022

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit duminică, 12 iunie 2022, de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Sfânta Liturghie și Vecernia specială a „plecării genunchilor” la Catedrala Unirii din municipiul Focșani. A doua zi, ierarhul s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Sălcioara din comuna Smeeni, Protoieria Buzău 2, unde a oficiat Sfân­ta Liturghie și a hirotonit un ­diacon.

În cuvântul rostit la catedrala cu hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Izvorul Tămăduirii” din Focșani, ierarhul a explicat că predica Sfântului Apostol Petru din ziua Pogorârii Sfântului Duh a dus la constituirea primei comunități creștine: „În urma acelei predici, ascultătorii, copleșiți de evenimentul în sine, dar și de cuvintele înțelepte ale Sfântului Apostol Petru, și-au dat seama că orice întrebare cu privire la minunea respectivă era de prisos. Pătrunși la inimă, n-au mai putut întreba decât un singur lucru: «Bărbați frați, ce să facem?» (Fapte 2, 37), iar Petru le-a răspuns: «Pocăiți-vă și să se boteze fiecare dintre voi în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre, și veți primi darul Duhului Sfânt!» (Fapte 2, 38). A fost un îndemn pe care cei prezenți l-au împlinit întocmai, după care s-au botezat în numele lui Iisus Hristos, împărtă­șindu-se și ei de harul Sfântului Duh, care i-a transformat în oameni noi, adică în ucenici ai Mântuitorului. Ei au fost primii creștini ai Bisericii pe care Fiul lui Dumnezeu întrupat a întemeiat-o, în chip tainic, prin Jertfa de pe Crucea Golgotei, iar în chip văzut, în ziua Cincizecimii, prin lucrarea Sfântului Duh asupra celor care au crezut în El. În ziua aceea, s-au botezat ca la trei mii de oameni, iar peste câteva zile, în urma predicii și minunilor săvârșite de către Sfinții Apostoli Petru și Ioan, s-au mai adăugat două mii de suflete”.

La final, a fost săvârșită Vecernia specială a „plecării genunchilor” în cadrul căreia au fost binecuvântate frunzele de nuc, simbolizând limbile ca de foc sub forma cărora Duhul Sfânt S-a pogorât peste Sfinții Apostoli, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.

A doua zi, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” a Parohiei Sălcioara din comuna Smeeni, județul Buzău, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Teodor Nicolae Bîrlea, iar la final părintele paroh Iordănel Stan a primit rangul onorific de iconom, în semn de apreciere pentru lucrarea pastorală și administrativ-gospodărească, ne-a transmis părintele Dragoș Olteanu, consilier eparhial.