Posibilă reducere a TVA şi la alte alimente

Data: 17 Septembrie 2014

Autorităţile au anunţat ieri efectele reducerii TVA la produsele de morărit şi panificaţie, unul dintre beneficiile generate fiind reducerea evaziunii fiscale cu 20%. Guvernul vrea să extindă reducerea TVA şi la alte alimente.

La un an distanţă de la decizia autorităţilor de reducere a taxei pe valoare adăugată (TVA) la produsele de morărit şi panificaţie, de la 24% la 9%, autorităţile au prezentat ieri un bilanţ cu efectele benefice generate de această decizie asupra industriei de panificaţie.  Astfel, potrivit studiului de evaluare a efectelor acestei măsuri, realizat de autorităţi şi patronatul de profil, evaziunea fiscală s-a redus cu 20%, iar consumatorii au achiziţionat timp de un an produse de panificaţie şi morărit mai ieftine cu 12%, creşterea puterii de cumpărare a populaţiei generând economii de 200 milioane de lei la cumpărarea de făină şi 400 de milioane de lei la cumpărarea de pâine.

De asemenea, a crescut cu 280.000 de tone producţia de produse de morărit şi panificaţie fiscalizate faţă de aceeaşi perioadă a anilor anteriori, iar procesele de insolvenţă şi faliment din sector au fost stopate. „După un de zile de la reducerea TVA de la 24% la 9% la pâine, vorbim de un mediu de afaceri mult mai sănătos pentru că nu s-au mai înregistrat insolvenţe sau falimente în sectorul de morărit şi panificaţie, şi datorită producţiei fiscalizate avem şi o hrană mai sigură pentru populaţie. Preţul pâinii în perioada septembrie 2013 - iulie 2014 s-a diminuat cu 10,25%, iar puterea de cumpărare a cunoscut o creştere semnificativă în condiţiile în care la sfârşitul anului trecut aveam o inflaţie de 1,55%“, a spus ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Daniel Constantin. Preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Aurel Popescu, spune că producţia totală de pâine din România este de 1,8 milioane tone/an, iar consumul mediu al unui român se ridică la 78 kg/an, peste media europeană, dar în scădere faţă de nivelul din 1989 (136 kg/an), datorită consumului ridicat de produse de patiserie şi simigerie.

Guvernul vrea să extindă reducerea TVA şi la alte alimente, decizia urmând să fie luată după analiza efectelor pe care le-a avut scăderea TVA la produsele de panificaţie de la 24 la 9%. „Îmi doresc ca reducerea TVA şi la alte produse, la carne, în primul rând, să poată fi realizată. Există posibilitatea, pe studii şi pe lucruri reale, de a implementa o politică pe care, altfel, o consider corectă. Categoric, şi carnea, ca şi alte produse, trebuie să aibă un TVA diferenţiat“, a declarat, marţi, primul-ministru Victor Ponta. 

În urmă cu o săptămână însă, ministrul agriculturii declara că extinderea reducerii TVA şi la alte alimente va fi luată în calcul după discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional. (Oana Nistor)