Posibilă reducere a TVA-ului la alimente

Data: 01 Iulie 2009

Ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, a anunţat că va propune partenerilor de coaliţie reducerea TVA-ului la alimente de la 19 la 5%, acest lucru urmând să ducă la o scădere a preţurilor de până la 15%, spun specialiştii din industrie, care susţin că diminuarea cotei va aduce şi mai mulţi bani la buget. La ora actuală, România are una dintre cele mai mari taxe pe valoarea adăugată la alimente din Europa, unii europeni plătind 0% TVA, respectiv britanicii, irlandezii şi maltezii. Spaniolii şi italienii dau doar 4%, cehii 5%, polonezii şi germanii achită 7%, în timp ce austriecii plătesc 10%. Ungurii şi slovacii au o cotă de TVA la alimente de 15%, respectiv 19%. De asemenea, România are printre cele mai mari preţuri la alimente din UE, spun specialiştii. Producătorii se plâng de ani de zile că, în condiţiile în care plătesc taxe de câteva ori mai mari decât în Occident, le este imposibil să se dezvolte şi, din acest motiv, am ajuns dependenţi de importurile de alimente, iar pâinea, laptele şi carnea la „negru“ se vând mai bine ca oricând, pentru că, fără să plătească taxe, preţul lor este mai ieftin.