„Povara libertăţii. Sfinţi, Genii şi Eroi”
Aula „Nestor Mitropolitul” din cadrul Facultăţii de Teologie din Craiova a găzduit joi, 22 noiembrie, conferinţa cu tema „Povara libertăţii. Sfinţi, Genii şi Eroi”, susţinută de dr. Mihai Neamţu. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi, filiala Craiova, în colaborare cu Facultatea de Teologie şi Protopopiatul Craiova Nord, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei.
Prezent pentru a doua oară la Craiova, în calitate de oaspete al Facultăţii de Teologie, Mihai Neamţu a prezentat joi, 22 noiembrie, conferinţa cu tema „Povara libertăţii. Sfinţi, Genii şi Eroi”. Evenimentul a adunat numeroşi participanţi, profesori şi studenţi teologi, liceeni şi iubitori de cultură şi spiritualitate Ortodoxă.
Trei figuri pilduitoare
Prezentarea a fost structurată pe biografia exemplară a trei personaje-cheie din istoria poporului român: Iancu Flondor, Dinu Pillat şi Nicolae Steinhardt. Exemplele aduse de conferenţiar au avut menirea de a identifica fiecare tipologie invocată de titlu. Astfel, imaginea eroului, în persoana lui Iancu Flondor, a evidenţiat dragostea jertfelnică a marelui om de stat basarabean pentru România Mare, în contextul Marii Uniri din 1918. „Iancu Flondor este unul dintre boierii care, în momentul de constituire a României Mari, s-a gândit că merită să rişte totul, inclusiv să rişte să-şi piardă propria viaţă pentru a pecetlui unirea pe vecie între Bucovina şi Ţara-Mamă. Acest mare patriot şi-a dorit, asemenea lui Mihai Eminescu la moartea lui Aaron Pumnul, să vadă unirea pe vecie a Bucovinei cu ţara. Lucrul acesta s-a întâmplat acum 100 de ani. Era o zi de noiembrie, când în Palatul Mitropolitan din Cernăuţi, o mână de oameni, în frunte cu Iancu Flondor, a proclamat Unirea, ştiind că nişte ruteni îi aşteaptă în curte afară şi că unii ar fi putut să-i omoare. Riscul asumat de aceşti făuritori de istorie nu a fost, aşadar, unul mic. Cu toate acestea, acest mare bărbat al neamului nostru a mers până la capăt, ştiind că acesta este riscul libertăţii”, a spus Mihai Neamţu. Imaginea lui Dinu Pillat a fost evocată în contextul familiei sale educate în spirit creştin şi patriotic. „Dinu Pillat este, de asemenea, un model jertfelnic de credinţă în temniţele comuniste, acolo unde a fost chinuit pentru dreptate şi adevăr. Soţia lui, Neli Pillat, i-a fost mereu alături, păstrând cu dragoste şi sfinţenie jurământul căsniciei lor. El este modelul geniului care poartă cu sine valorile inestimabile şi nobile ale neamului nostru”. Nu în ultimul rând, părintele Nicolae Steinhardt, monahul de la Rohia, ne descoperă imaginea omului sfânt, care „prevesteşte şi profeţeşte în chip minunat partea sumbră a timpurilor seculare pe care le trăim astăzi”.
La final, înainte de sesiunea întrebărilor, grupul vocal al ASCOR Craiova a oferit auditoriului un buchet de cântece patriotice. Mihai Neamţu a răspuns mai apoi întrebărilor adresate de public şi a oferit autografe pentru recenta lucrare apărută la Editura Decenu din Bucureşti, „Povara libertăţii”, precum şi pentru lucrările „Vârstele iubirii” şi „Visul României Mari”.
Evenimentul organizat de ASCOR Craiova, împreună cu Facultatea de Teologie şi Protopopiatul Craiova Nord, marchează Anul omagial dedicat Marii Uniri din 1918.
Mihai Neamţu a studiat filosofia și teologia în Marea Britanie, Germania și Statele Unite. În parcursul său academic și spiritual, a avut parte de îndrumarea unor mentori precum Ioan Alexandru, pr. Andrew Louth sau arhim. Teofil Părăianu. S-a remarcat prin numeroase (și controversate) apariții televizate în plan național și internațional, fiind implicat în mod direct în susţinerea Referendumului pentru familie, organizat în septembrie 2018.