Pr. prof. Chad Hatfield, președintele Institutului Ortodox „Sfântul Vladimir” din New York, oaspete la Perşani, Braşov
Comunitatea ortodoxă din Perşani, Protopopiatul Făgăraş, în Duminica Sfinţilor Români, l-a avut oaspete pe părintele profesor Chad Hatfield, președintele Institutului Ortodox „Sfântul Vladimir” din New York, care a slujit aici Sfânta Liturghie împreună cu protopopul de Făgăraș I, Marius Corlean şi parohul Ioan-Dorin Cristea. La finalul slujbei, protopopul l-a prezentat pe invitat, menţionând câteva aspecte din slujirea sa misionară desfăşurată pe continentul american şi în Africa de Sud.
Părintele Chad Hatfield şi-a exprimat bucuria de a se afla în România şi de a avea contact direct cu spiritualitatea românească, pe care o apreciază şi o cunoaşte de multă vreme: „Acum 25-30 de ani am cumpărat o carte scrisă de un călugăr din Marea Britanie, care era născut în România. Titlul cărţii era «Romanian Spiritual Fatherhood». Efectiv am devorat acea carte, cu viteza cu care un copil mănâncă bomboane. Pentru că îmi era evident că spiritualitatea românească are ceva unic ce ar trebui să ajungem să cunoaştem şi noi, ceilalţi. În America avem oameni provenind din toată lumea, de etnii şi religii diferite. Aşa că cei care mă cunosc mai bine mi-au spus adesea: «Dumneavoastră faceţi multe referiri la spiritualitatea românească, dar nu aţi fost niciodată în România». Aşa că slavă Domnului pentru această invitaţie a părintelui Ioan şi a părintelui Marius de a sărbători împreună nu numai prima mea vizită în România, ci şi această mare sărbătoare a Sfinţilor Români”.
Pr. Chad Hatfield a vorbit despre sfinții români și martiriul din timpul regimului comunist: „Uneori ne raportăm la sfinţi ca la ceva foarte vechi, din istorie, şi foarte îndepărtat geografic. Aşa că Biserica ne dă această sărbătoare din două motive: să ne amintească de sfinţii noştri locali, dar şi ca să ne amintească, şi mie, şi dumneavoastră, că suntem chemaţi să devenim şi noi sfinţi. În România persecuţiile au fost grele pentru creştinii din secolul IV. Şi vă cunoaşteţi, de asemenea, sfinţii locali din secolele XVII, XVIII, XIX. Mergem şi respirăm pe un pământ care a dat martiri. În faţa provocărilor şi a suferinţei, ei au răspuns: «Eu cred». Deci astăzi, fraţii mei şi surorile mele în Domnul, aduceţi-vă aminte de mărturisirea făcută de sfinţii români şi cereţi-le mijlocirea pentru ca noi, cei de astăzi, să rămânem fermi în Hristos, orice persecuţii sau provocări ar veni peste noi. Iar dacă, aşa ca Apostolul Toma, la un moment dat veţi începe să vă îndoiţi, aduceţi-vă aminte de cuvintele Mântuitorului din această mare sărbătoare: «Nu vă temeţi, pentru că Eu am biruit lumea»”.
Parohul Ioan-Dorin Cristea i-a dăruit oaspetelui o cruce de lemn şi o icoană românească, iar acesta a mulţumit pentru daruri, menţionând în mod special darul pe care această comunitate l-a trimis în Statele Unite ale Americii prin fiul ei, Alexandru Popovici, absolvent al Facultăţii de Teologie „Justinian Patriarhul” din Bucureşti care şi-a continuat studiile la Institutul „Sfântul Vladimir” din New York şi este director IT al instituţiei, fiind şi cel care îl însoţeşte pe părintele profesor Chad Hatfield în vizita sa în România.