Pr. prof. dr. Dumitru Abrudan la conferințele „Glasul Bisericii în cetate”

Un articol de: Adrian Onica - 23 Aprilie 2016

La Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, a avut loc joi, 21 aprilie, o nouă întâlnire în cadrul seriei de con­fe­rințe „Glasul Bisericii în cetate”, organizate de Episcopia Sălajului, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj. Invitatul acestei seri a fost părintele prof. univ. dr. Dumitru Abrudan, de la Facultatea de Teologie din Sibiu care a susţinut conferinţa „Postul, urcuș duhovnicesc.

Părintele profesor a arătat că „originea postului celui Mare se află în drumul Mântuitorului de la Ierihon la Ierusalim, pentru că așa cum a urcat Mântuitorul din Ierihon spre Cetatea Sfântă, unde a fost răstignit, a murit și a înviat, așa și postul este urcușul nostru duhovnicesc spre moartea păcatului și învierea spirituală”.

În continuare, părintele profesor a prezentat cele două aripi ale urcușului duhovnicesc spre Înviere, postul și rugăciunea, și impor­tanța acestora.

Au urmat întrebări adresate de public, iar părintele Dumitru Abrudan, răspunzând la acestea, a vorbit despre importanța Psaltirii în cultul ortodox, despre sărbătoarea evreiască Purim, despre postul iudaic și postul creștin.

Părintele Dumitru Abrudan și-a manifestat bucuria de a fi prezent la Zalău, cu acest prilej având ocazia de a-și revedea foștii studenți de la Institutul Teologic Universitar din Sibiu sau de la Facultatea de Teologie din Oradea. Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, și-a pregătit lucrarea de licență cu părintele profesor Dumitru Abrudan, având ca temă subiectul „Moise la interferenţa realităţii istorice şi a reflecţiilor patristice”.