Praznic ales în lavra din Defileul Jiului
Sărbătoarea Sfântului Irodion de la Lainici a adunat şi anul acesta numeroşi credincioşi la mănăstirea din Defileul Jiului, veniţi să-l cinstească pe Sfântul Cuvios Irodion, stareţ al sfântului aşezământ monahal între anii 1854 şi 1900. Cu acest binecuvântat prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.
Sute de pelerini veniţi din întreaga ţară l-au sărbătorit miercuri, 3 mai, pe Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici, ocrotitorul sfintei mănăstiri din Defileul Jiului, şi s-au închinat la sfintele sale moaşte. La ceas de mare bucurie duhovnicească, în mijlocul credincioşilor s-a aflat IPS Părinte Irineu, care a săvârşit Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. Au slujit alături de Mitropolitul Olteniei Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Momentele liturgice dedicate evenimentului au început de marţi seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia şi slujba Privegherii, săvârşite în biserica mare a sfintei mănăstiri, ce poartă hramurile „Izvorul Tămăduirii” şi „Sfântul Irodion de la Lainici”. A doua zi, miercuri, 3 mai, la orele dimineţii, soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi a fost întâmpinat la Altarul de vară al sfintei mănăstiri, unde a fost săvârşită Sfânta Liturghie, în timp ce răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic al Catedralei Mitropolitane „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Părinte Irineu a exprimat bucuria duhovnicească prilejuită de sărbătoarea Sfântului Irodion şi a mulţumit ierarhilor şi tuturor celor prezenţi pentru participarea la acest eveniment deosebit pentru Mănăstirea Lainici și pentru întreaga Biserică din Oltenia. După Sfânta Liturghie, arhiereii olteni, preoţii, diaconii şi mulţimea credincioşilor prezenţi au purtat în procesiune racla cu moaştele sfântului împrejurul bisericii. Prăznuirea „Luceafărului de la Lainici” s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească, organizată în trapeza mănăstirii, prin osteneala părintelui stareţ, arhimandritul Ioachim Pîrvulescu, şi a întregii obşti de călugări. În aceeaşi zi, la orele după-amiezii, IPS Părinte Mitropolit Irineu a săvârşit slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica Mănăstirii „Sfântul Ioan Gură de Aur” din localitatea Cojani, judeţul Gorj. Sfântul locaş îi va avea ca ocrotitori pe Sfântul Ioan Gură de Aur şi Sfântul Cuvios Irodion de la Lainici.