Praznic de tradiţie la Seminarul Teologic din Craiova
Sfântul Grigorie Teologul este cinstit astăzi în chip deosebit în străvechea vatră monahală de la Coşuna, unde străjuieşte de mai bine de jumătate de secol Seminarul Teologic din Craiova. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie este săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Profesorii şi elevii Seminarului Teologic din Craiova îl prăznuiesc astăzi în chip ales pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, patronul duhovnicesc al celui mai vechi aşezământ de învăţământ teologic din Arhiepiscopia Craiovei. Cu acest prilej, la Altarul paraclisului cu hramul „Sfântul Grigorie Teologul”, IPS Părinte Mitropolit Irineu slujeşte Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Evenimentul euharistic va fi urmat de un moment festiv, închinat Sfântului Grigorie, în cadrul căruia îşi vor da concursul membrii corului Seminarului Teologic, dirijat de profesorul Victor Şapcă, interpreţi de muzică populară, actori şi invitaţi de seamă din Cetate. „Ziua prăznuirii Sfântului Grigorie Teologul este o mare bucurie pentru noi toţi, pentru care, ca de fiecare dată, ne pregătim aşa cum se cuvine. Mulţumim în primul rând IPS Părinte Mitropolit Irineu pentru arhiereştile binecuvântări, pentru rugăciune, pentru ajutorul şi grija pe care de fiecare dată ne-o poartă”, a spus diac. Ionuţ Pătularu, directorul Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova.
Istoria Seminarului Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” este strâns legată de Mănăstirea Coşuna, în chiliile căreia s-a format în urmă cu mai bine de o jumătate de secol. Perioada de început a fost una foarte grea, încărcată de fel de fel de lipsuri. Orele de curs se desfăşurau în vechile chilii ale mănăstirii, spaţii foarte mici şi improprii pentru derularea programului şcolar. În numai câţiva ani, la iniţiativa părintelui arhimandrit Teofil Niculescu, directorul şcolii, au fost amenajate noi săli de curs şi dormitoare pentru elevi. Tot prin mijlocirea părintelui director şi cu aportul profesorului de muzică psaltică Chiril Popescu, corul seminarului a ajuns să fie apreciat la nivel naţional.
În perioada 1974-1976, şcoala a trecut printr-un proces de transformare radicală. Cu binecuvântarea Mitropolitului Firmilian Marin, vechile chilii au fost demolate, iar corpurile de clădiri ale părintelui Teofil au fost integrate într-un adevărat ansamblu arhitectural.
În decursul timpului, programul liturgic s-a desfăşurat în mare parte în vechea biserică a Mănăstirii Coşuna, pusă sub hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”. După cutremurul din 1977, sfântul locaş a trecut printr-o perioadă nefastă, fiind închis pentru mai multă vreme.
După un amplu proces de restaurare, bătrâna biserică a revenit în viaţa elevilor seminarişti. A funcţionat ca paraclis al şcolii, până după anul 2004, atunci când s-a construit un nou paraclis, închinat Sfântului Grigorie Teologul. Perioada 2008-2010 a marcat o nouă etapă în viaţa Seminarului Teologic din Craiova, fiind duse la bun sfârşit lucrările de restaurare şi modernizare a şcolii. Întregul ansamblu a fost integral refăcut atât la exterior, cât şi la interior.