Praznicul Bisericii „Sfânta Vineri”- Drumul Taberei

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 14 Octombrie 2024

Biserica ocrotită de Sfânta Cuvioasă Parascheva, ctitorie emblematică pentru cartierul bucu­reș­tean Drumul Taberei, și-a serbat astăzi, 14 octombrie, ocrotitoarea spirituală printr-un bogat program liturgic, ce a culminat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul au făcut parte părintele paroh Iustin Manta, inspector eparhial; părintele lect. univ. dr. Mihai Burlacu, precum și alți preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfinția Sa a prezentat viața minunată a Sfintei Cuvioase Parascheva și traseul cinstitelor sale moaște până la aducerea lor în capitala Moldovei de către Domnitorul Vasile Lupu. De asemenea, ierarhul a vorbit despre însemnătatea, pentru Biserica noastră și pentru Ortodoxie, în general, a pelerinajului anual de sărbătoarea Ocrotitoarei Moldovei.

„Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva a devenit cel mai mare pelerinaj din țara noastră, la care participă creștini și din străinătate, din Bulgaria, din Serbia și din alte țări ortodoxe, iar o mulțime de români plecați peste granițe vin pentru a se închina în zilele de prăznuire a Sfintei Parascheva ca gest de mulțu­mire pentru binefacerile pe care sfânta le revarsă asupra acelora care i se roagă cu credință și cinstesc sfintele sale moaște. Cinstirea sfintelor moaște sau a veșmintelor care le-au acoperit pentru un timp nu este un gest lipsit de importanță sau de justificare scripturistică. Ne aducem aminte de femeia cu scurgere de sânge care a cheltuit toată averea cu doctorii fără să cunoască nici o ameliorare a bolii ei. Dar știind că Iisus, Fiul lui Dumnezeu, are putere să vindece toată boala și toată neputința, și, în același timp, fiindu-i rușine cu boala de care suferea, s-a gândit că, dacă se va atinge pe ascuns de veșmintele Domnului, se va vindeca. Și a făcut lucrul acesta, iar în momentul în care s-a atins de hainele lui Iisus, curgerea sângelui a încetat. Și atunci Iisus a arătat cât de importante sunt credința și atingerea de obiectele sfințite și sfințitoare. Sfântul Evanghelist Luca ne spune, de asemenea, că mulțimile căutau să se atingă de Hristos pentru că ieșea din El o putere mare care îi vindeca pe toți. Această tradiție de a se atinge ascultătorii de Hristos, de hainele Lui, a trecut și la Apostoli. În cartea Faptele Apostolilor, Sfântul Luca ne spune că, în locurile unde Apostolii predicau și întemeiau Biserici, oamenii erau fericiți dacă măcar umbra Apostolilor trecea peste bolnavii pe care ei îi aduceau la întâlnirile cu aceștia pentru a se vindeca. De asemenea, erau bucuroși să păstreze prosoapele cu care Apostolii și-au șters fețele în timpul când au predicat Evanghelia în cetățile lor”, a spus ierarhul.

La finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru ctitorii, slujitorii și ostenitorii sfântului lăcaș, părintele paroh Iustin Manta adresând cuvinte de mulțumire Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru grija arătată bisericii din București. De asemenea, a mulțumit și Preasfințitului Părinte Varlaam Ploieșteanul pentru săvâr­șirea sfintelor slujbe și pentru cuvântul de învățătură, oferindu-i un buchet cu flori.