Praznicul Înălțării Sfintei Cruci la Catedrala din Saint‑Hubert, Quebec

Data: 18 Septembrie 2024

Înălțarea Sfintei Cruci a fost sărbătorită într-un mod aparte și la Catedrala Episcopală cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfinții Mucenici Epictet și Astion” din Saint-Hubert, Quebec. Evenimentele au debutat în preziua praznicului, cu slujba Vecerniei cu Litia. Apoi, sâmbătă dimineața a fost săvârșită slujba Utreniei, cu rânduiala scoaterii Sfintei Cruci. A urmat Sfânta Liturghie, săvârșită de către Prea­sfințitul Părinte Ioan Casian, Episcopul ortodox român al Canadei.

În seara aceleiași zile, cu binecuvântarea chiriarhului locului, un grup de tineri și credincioși ai catedralei s-au deplasat la crucea de pe Mount Royal, unde s-a săvârșit slujba Acatistului Sfintei Cruci. La finalul acesteia, părintele protos. Maxim Morariu a citit mesajul transmis de către Preasfinția Sa cu prilejul acestui eveniment.

Pelerinajul la crucea de pe Mount Royal a fost o inițiativă a tinerilor din grupul ROYA al catedralei și se găsește la ediția a șasea. În fiecare an, în Duminica Crucii din Postul Mare și cu prilejul Înălțării Sfintei Cruci, credincioși și tineri urcă aici spre a se bucura de clipe înălțătoare de împreună-rugăciune. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!