Praznicul Întâmpinării Domnului la Catedrala Mitropolitană din Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 04 Feb 2021

În Catedrala Mitropolitană din Sibiu, la praznicul Întâmpinării Domnului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.

Credincioşii au participat în număr limitat la Sfânta Liturghie pentru a respecta măsurile de siguranţă sanitară impuse în această perioadă de pandemie. Cei prezenţi s-au rugat pentru încetarea molimei şi pentru ocrotirea sănătăţii oamenilor. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Timotei Popovici” a Catedralei Mitropolitane din Sibiu, dirijată de pr. lect. dr. Dan Alexandru Streza. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Florin Croitoru a fost hirotonit preot misionar pentru Protopopiatul Bran- Zărneşti, judeţul Braşov.

În cuvântul de învăţătură, Înalt­preasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu le-a vorbit celor prezenţi despre praznicul Întâmpinării Domnului:

„În momentul în care Mântuitorul a fost adus de Maica Preacurată şi de Dreptul Iosif la templu, El a fost întâmpinat, prin rânduiala lui Dumnezeu, de Dreptul Simeon (...). Primindu-L în braţe, acest om care aştepta de multă vreme împlinirea făgăduinţei, a mărturisit divinitatea Mântuitorului Iisus Hristos şi s-a rugat pentru eliberarea lui, rugăciune pe care o păstrăm până astăzi la Vecernie: «Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne». Mărturia adusă de Dreptul Simeon întăreşte toate celelalte mărturii, iar Sfântul Evanghelist spune că Pruncul creştea şi Se întărea cu duhul”.

Ierarhul a amintit că Dreptul Simeon, după cum se spune în tradiţie, a fost unul dintre cei 70 de bătrâni înţelepţi aleşi ca să traducă Scriptura Vechiului Testament din ebraică în greceşte:

„Se spune că, încercând să înlocuiască din profeţia lui Isaia, din textul «Iată Fecioara va lua în pântece şi va naşte Fiu», termenul «Fecioară» cu termenul «femeie», a doua zi când a reluat textul era din nou schimbat în «Fecioară» şi aşa s-a întâmplat de trei ori, iar a treia oară îngerul i-a vestit că, pentru că s-a îndoit de această mărturie profetică, va trăi până când va vedea cu ochii lui”.