Praznicul Învierii Domnului, sărbătorit de timișoreni

Un articol de: Diac. Răzvan Fibișan - 05 Mai 2021

Duminică, 2 mai, mii de timişoreni au venit la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi” din capitala Banatului, pentru a participa la slujba de Înviere, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

Potrivit rânduielii liturgice, slujba a debutat cu invi­tația de a lua lumină, continuând, apoi, cu tradiţionala procesiune de înconjurare a sfântului lăcaş. De la Aeroportul Internațional „Traian Vuia” din Timișoara, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoa­rei, a adus Sfânta Lumină la Catedrala Mitropolitană, de unde a fost distribuită în parohiile eparhiei.

Referitor la Sfânta Lumină, Mitropolitul Banatului a spus: „Iubiți frați și surori în Domnul, și anul acesta, cerul s-a milostivit de noi, creștinii ortodocși, trimițându-ne semnul veșniciei, semnul luminii din casa veșniciei, Sfânta Lumină, pe care o aveți fiecare în mâinile, sufletele și în inimile frățiilor voastre în momentul acesta. După câte ați văzut și din mass-media, a fost adusă tocmai de la Ierusalim, din mormântul Domnului. Binecuvântat să fie Dumnezeu, că tocmai de la Ierusalim până aici, în binecuvântatul Banat, a ajuns raza luminii Învierii lui Hristos!” Cerând binecuvântarea lui Dumnezeu pentru oamenii de știință, Înaltpreasfinția Sa s-a rugat ca „Dumnezeu să îi întărească pe toți oamenii de ști­ință, care de un an de zile stau de veghe în laboratoarele lor pentru a aduce mângâiere lumii”.

La finalul Utreniei Învierii, potrivit obiceiului îndătinat, credincioșii au primit „Paştile”, adică pâinea binecuvântată special de această sărbătoare.