Praznicul Nașterii Domnului sărbătorit de bănățeni
De praznicul Nașterii Domnului, mii de credincioși bănățeni au participat la Sfânta Liturghie oficiată în catedralele, bisericile și mănăstirile din cuprinsul Mitropoliei Banatului. Foarte mulți dintre aceștia s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar la final, corurile și credincioșii au interpretat colinde și alte cântări specifice acestei perioade.
În prima zi de Crăciun, credincioșii timișoreni au participat la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La final, Mitropolitul Banatului a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre valoarea persoanei umane, întrucât este „comoara lui Dumnezeu”. „Dumnezeu își trimite Fiul în lume să-și regăsească neprețuita comoară pierdută. Și unde o caută Fiul lui Dumnezeu? Într-o peșteră, în întuneric. Acolo l-a găsit pe om. În peștera din Betleem s-au întâlnit Cerul cu pământul, Fiul lui Dumnezeu cu omul, comoara lui Dumnezeu. Ce comoară scumpă este omul! Tatăl îl răscumpără pe om prin jertfa Fiului Său: «Căci Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică» (Ioan 3, 16)”, a spus ierarhul.
Imediat după slujbă, la Reședința mitropolitană a avut loc recepția oficială, la care au participat reprezentanții cultelor religioase din Banat, reprezentanții autorităților locale și județene, personalități ale vieții culturale publice din Timișoara și din țară, academicieni, clerici, profesori universitari, scriitori, reprezentanți ai Uniunii Artiștilor Plastici din România și membrii corului Catedralei Mitropolitane, care au interpretat mai multe colinde tradiționale românești.
Seara, după slujba Vecerniei, în monumentalul locaș de cult din capitala Banatului, a avut loc concertul tradițional de colinde, susținut de corul Catedralei Mitropolitane.
Crăciunul în Arhiepiscopia Aradului
Praznicul Naşterii Domnului a fost sărbătorit la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad prin Sfânta Liturghie oficiată în mod solemn de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La momentul cuvenit, chiriarhul a rostit un cuvânt de învăţătură despre colindul păstoresc referitor la trei păstori sau păstorii Betleemului, cântați mereu ca martori credincioși ai Nașterii Domnului, într-o împletire după tradiție cu numărul magilor și misiunea lor.
Cea de-a doua zi a praznicului Naşterii Domnului a fost sărbătorită la Catedrala istorică din Arad, prin Sfânta Liturghie arhierească oficiată de Arhiepiscopul Aradului, înconjurat de soborul preoţilor şi diaconilor Parohiei Arad-Centru. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre faptul că Sfântul Apostol Pavel arată că Evanghelia propovăduită de el nu este de la oameni, ci primită prin descoperire dumnezeiască și vizează și modurile în care oamenii cunosc voința divină, exemplificând cu aleși ai Vechiului și Noului Testament.
În cea de-a treia zi de Crăciun, când se face pomenirea Sfântului Arhidiacon Ștefan, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a poposit în mijlocul credincioșilor din Ineu, județul Arad, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Preasfințitul Părinte Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a oficiat Sfânta Liturghie, în prima zi de Crăciun, la Catedrala istorică din Arad. În cea de-a doua zi a liturghisit în Catedrala Arhiepiscopală, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Bucuria Nașterii Domnului în Episcopia Caransebeșului
În prima zi de Crăciun, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș. Răspunsurile au fost date de corul catedralei. La slujbă au participat numeroși credincioși și autorități județene. La timpul potrivit, mulți credincioși au încununat Postul Crăciunului și cununa bucuriei Sfintei Nașteri prin împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului. Copiii prezenți au primit din partea ierarhului daruri.
„La acest praznic luminos am slujit la Catedrala Episcopală, bucurându-ne de împreuna-slujire cu părinții consilieri, inspectori și părinții de la catedrală, dar și bucurându-ne duhovnicește cu credincioșii care au venit în număr mare la sfânta biserică. Le mulțumim tuturor credincioșilor, copiilor și tinerilor, care s-au împărtășit în număr mare cu Sfintele Taine, dar se cuvine să-I mulțumim Mântuitorului Iisus Hristos pentru toate darurile revărsate asupra noastră. De asemenea, Îi mulțumim că ne-a ajutat să parcurgem postul de 40 de zile și la finalul acestui urcuș duhovnicesc să ne putem închina cu magii și păstorii și să-L slăvim pe Domnul și stăpânul vieții noastre, pe Cel Care a venit să ridice păcatele noastre, a întregii omeniri”, a subliniat ierarhul.
Miercuri, 26 decembrie, Preasfințitul Părinte Lucian a slujit la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin, făcând parte din soborul de arhierei care a oficiat Sfânta Liturghie, întrucât Episcopia Severinului și Strehaiei a îmbrăcat straie de sărbătoare, serbându-și ocrotitorul spiritual.
Există o tradiție ca în fiecare an la sărbătoarea Nașterii Domnului, în a 3-a zi de Crăciun, Preasfințitul Părinte Lucian să fie alături de credincioșii din municipiul reședință de județ. Dacă în prima zi ierarhul a slujit la Catedrala Episcopală din Caransebeș, joi, 27 decembrie, a fost în mijlocul credincioșilor de la Biserica „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș”, ce se află în cadrul Protopopiatului Reşiţa.
Cu acest prilej, Părintele Episcop, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială, rostind și un cuvânt de învățătură. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul „Ethos” al Episcopiei Caransebeşului, iar la Sfânta Liturghie au participat numeroşi credincioşi şi credincioase din toate parohiile reşiţene şi împrejurimi. La final, un grup de copii și tineri din parohie a susținut un concert de colinde.
(Protos. Iustin Popovici, Diac. Răzvan Fibișan, Diac. Pavel Canea)