Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt în eparhii din Muntenia și Dobrogea

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 24 Iunie 2024

Praznicul Pogorârii Duhului Sfânt a fost cinstit cu evlavie duminică, 23 iunie, în eparhiile Mitropoliei Munteniei și Dobrogei. Urmând rânduiala liturgică tradițională a acestei sărbători, chiriarhii acestor eparhii au săvârșit Sfânta Liturghie și Vecernia plecării genunchilor, adresând credincioșilor cuvinte de învățătură.

Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a vizitat comunitatea de la Catedrala Unirii din Focșani, cu hramurile „Sfânta Cuvioasă Parascheva” și „Izvorul Tămăduirii”, săvârșind Sfânta Liturghie și Vecernia specială, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Dragoș Olteanu.

„Duhul Sfânt, Care S-a pogorât atunci și Care Se revarsă continuu în Biserica lui Hristos pe pământ, este Cel ce sfințește viețile noastre. Iar Biserica, al cărei Cap este chiar Hristos Domnul, îi adună pe toți cei care au fost botezați în numele Sfintei Treimi, cler și popor. Noi, creștinii, suntem invitați astăzi să reflectăm la semnificația Bisericii, în calitatea ei de Trup al lui Hristos, care ne cuprinde în totalitate: pe pământ, sub forma Bisericii luptătoare, iar în ceruri, sub cea a Bisericii triumfătoare”, a spus ierarhul.

Galați

Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie și Vecernia plecării genunchilor în Catedrala Arhiepiscopală din Galați, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.

„Atunci când prăznuim pe Duhul Sfânt prăznuim pe «Arhitectul și Plugarul Bisericii» și întemeierea văzută a Bisericii, care de două mii de ani crește și se întărește în Duhul Sfânt, Care ne luminează pe dinăuntru și ne face mai accesibili lui Dumnezeu și aproapelui”, a spus Înaltpreasfinția Sa în predică.

În această zi, chiriarhul Dunării de Jos a hirotesit întru duhovnic doi preoți, oferindu-le câte o cruce și un Molitfelnic.

Slobozia

Obștea Mănăstirii „Sfinții Voievozi” din Slobozia, județul Ialomița, a primit în Duminica Rusaliilor vizita Preasfințitului Părinte Vin­cențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, care a săvârșit Sfânta Liturghie și Vecernia plecării genunchilor la finalul căreia a sfințit ramuri de nuc și de tei, care au fost împărțite credincioșilor, se arată pe site-ul sfesc.ro.

În cuvântul de învățătură adresat credin­cioșilor prezenți, Preasfinția Sa a explicat însemnătatea marelui praznic al Pogorârii Duhului Sfânt.

Mănăstirea Cocoș 

La praznicul Pogorârii Duhului Sfânt, Prea­sfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a poposit în mijlocul nevoitorilor și al pelerinilor de la Mănăstirea Cocoș, județul Tulcea, care și-a sărbătorit hramul, săvârșind Sfânta Liturghie și Vecernia plecării genunchilor, ne-a transmis părintele consilier eparhial Felix Neculai.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit credincioșilor despre semnificația Pogorârii Sfântului Duh, ca semn vizibil al întemeierii Bisericii, precum și despre prezența binefăcătoare și sfințitoare a Duhului Sfânt în viața creștină și în întreaga lume.