Praznicul Rusaliilor la Timișoara

Un articol de: Pr. Marius Mircia - 24 Iunie 2024

Numeroși credincioși au venit duminică la Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, pentru a participa la Sfânta Liturghie a sărbătorii Pogorârii Duhului Sfânt. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la catedrală. În cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a subliniat însemnătatea duhovnicească a acestui praznic împărătesc: „Astăzi este ziua în care a luat ființă Biserica văzută, ziua în care Apostolii au primit putere de sus pentru a săvârși lucrările duhovnicești. Poporul ales sărbătorea, la 50 de zile după Paști, momentul în care Dumnezeu i-a dat Tablele Legii lui Moise. Astfel, ziua aleasă pentru Pogorârea Duhului Sfânt nu este întâmplătoare”.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a săvârșit slujba Vecerniei speciale a Rusaliilor, cunoscută cu numele de „Vecernia plecării genunchilor”. 

La ieșirea din sfântul lăcaș, credincioșii au primit ramuri verzi de tei, pe care le-au dus la casele lor ca binecuvântare.