Praznicul Sfântului Antim în Cetatea Râmnicului

Un articol de: Pr. Dr. Ștefan Zară - 01 Octombrie 2018

Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul a fost cinstit în mod deosebit joi, 27 septembrie, în mănăstirea zidită spre cinstirea sa în municipiul Râmnicu-Vâlcea, orașul pe care l-a păstorit între anii 1705 şi 1708. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți din care au făcut parte părinții consilieri, stareții mănăstirilor și preoții din municipiul Râmnicu-Vâlcea.

„Întregul oraș se îmbracă astăzi în haine de sărbătoare și se adună în rugăciune, cinstindu-și ocrotitorul – a arătat IPS Părinte Varsanufie în cuvântul de în­vățătură -, pentru că viața Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul este un îndemn la mărturisire și apărarea dreptei cre­dințe, atât prin cuvânt, cât și prin faptă”.

Explicând cuvântul Evangheliei care s-a citit, Arhiepiscopul Râmnicului a întărit faptul că Sfântul Ierarh Antim Ivireanul, deși străin, prin naștere, de nea­mul românesc, s-a identificat pe deplin cu acesta, fiind arhiereu paradigmatic al Bisericii noastre, după cuvântul Mântuitorului din pericopa Evangheliei citită astăzi: Păstorul cel Bun își pune sufletul pentru oile Sale (Ioan X, 11). Prin toată lucrarea sa, Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul ne-a învățat să ne iubim neamul și valorile stră­moșești și să căutăm mereu Casa noastră nu în lumea de aici, ci să tindem mereu spre Împă­răția lui Dumnezeu, după cum Apostolul citit astăzi ne arată: căci nu avem aici cetate stătătoare, ci o căutăm pe aceea ce va să fie (Evrei XIII, 14)”.

În aceeaşi zi, IPS Părinte Varsanufie a așezat și a sfințit o copie realizată în Sfântul Munte Athos după Icoana Maicii Domnului „Portaitissa” de la Mănăstirea Iviron: „Prin așezarea acestei icoane aici, la Mănăstirea Antim, se împlinește un testament pe care l-am făcut aici, în Eparhia Râmnicului, de a se așeza copii după icoanele Maicii Domnului din Sfântul Munte, mai ales pentru femei, întrucât acestora nu le este permis să meargă să se închine acolo”. La final, Arhiepiscopul Râmnicului a oferit distincția „Crucea Râmnicului” unor personalități din municipiul Râmnicu-Vâlcea care au sprijinit activitățile misionare, sociale și culturale ale Arhiepiscopiei Râmnicului.