Praznicul Sfântului Nectarie de la Eghina la Catedrala din Râmnic

Un articol de: Pr. Constantin Olariu - 12 Noiembrie 2016

De sărbătoarea Sfântului Ierarh Nectarie, Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea și-a sărbătorit noul hram, prilej pentru mulțimea credincioșilor participanți de a-și așeza nădejdea în minunile pe care sfântul le săvârșește în viețile celor încercați de boală și suferință.

Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt­preasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Cuvântul de învățătură al Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie a descoperit blândețea și delicatețea sfântului, care în timpul vieții a căutat să săvârșească în permanență faptele cele bineplăcute lui Dumnezeu: „Sfântul Ierarh Nectarie s-a născut în apropierea cetății Constantinopolului, într-un oraș numit Silivria, într-o familie de oameni săraci, dar foarte evlavioși, primind numele de Anastasie. La o vârstă fragedă a trebuit să meargă la Constantinopol, unde a intrat slugă la un stăpân. Acest om nu s-a purtat cu el așa cum se cuvine și, după un an, atunci când sfântul i-a cerut să-i dea o parte din banii pe care-i datora, nu doar că nu i-a plătit, ci l-a și bătut. Sfântul scrie o scrisoare lui Dumnezeu în care îi poves­tește că se apropie iarna și nu are hăinuțe și nici încălțăminte, cerându-i ajutorul. A pus scrisoarea la poștă, iar lucrătorul, mirat de destinatarul scrisorii, a deschis-o, citind cuvintele sfântului. Apoi a mers și a cumpărat cele necesare pentru copil, le-a așezat într-un colet, pe care l-a trimis cu mesajul „din partea lui Dumnezeu”. L-a ajutat apoi să se înscrie la școala de cântăreți bisericești din Constantinopol, pe care a absolvit-o cu notă maximă, urmând ulterior și cursurile seminarului. Datorită osârdiei deosebite față de Dumnezeu și a rezultatelor sale deosebite la învățătură, a fost angajat pedagog. Oamenii din Eghina l-au mărturisit ca pe un făcător de minuni încă din timpul vieții, întrucât, la rugăciunile lui, Dumne­zeu a pogorât ploaie din cer, după o perioadă lungă de secetă; la rugăciunile lui a încetat ploaia care provocase inundații; aflat pe patul de spital, a vindecat un bolnav. Minunile săvârșite la Eghina după mutarea sa la cele veș­nice, și oriunde numele lui a fost chemat, au fost foarte multe.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu-Vâlcea are o părticică din moaștele sale, care o ocrotesc, întrucât ajutorul sfinților este necontenit în Biserica lui Hristos”, a subliniat IPS Părinte Varsanufie.