Praznicul Sfintei Treimi în parohiile arădene

Un articol de: Pr. Sergiu Sandu - 30 Mai 2018

Luni, de praznicul Sfintei Treimi, credincioșii din Parohia Hunedoara Timișană, Protopopiatul Arad, și-au sărbătorit hramul bisericii. Acest eveniment a debutat cu slujba de Te Deum, săvârșită de preoții Cercului pastoral-misionar nr. 5 Vinga, conduși de către părintele Ștefan Horia de la Parohia Secusigiu. În fruntea soborului a fost protos. Iustin Popovici, consilier cultural al Arhiepiscopiei Aradului, delegat al Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului.

După încheierea slujbei, părintele Dan-Marius Braiț de la Parohia Fiscut a susținut referatul cu titlul „Contribuția Bisericii la promovarea conștiinței națio­nale a poporului român și la făurirea statului român unitar modern”. În cadrul prezentării, părintele referent a subliniat câteva idei cu privire la rolul pe care l-a avut Biserica Ortodoxă Română în actul Unirii de la 1 Decembrie 1918. „Făurirea statului național român la 1 Decembrie 1918 a fost benefică și pe plan spiritual, atrăgând după sine organizarea unitară a structurilor bisericești din toate provinciile românești, sub conducerea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Prin slujitorii de la altare, Biserica a indus și a păstrat mereu în inima românilor ideea de unitate națională și de cre­dință”, a subliniat părintele referent. În continuare, părintele Iustin Popovici le-a adresat credin­cioșilor cuvântul de binecuvântare din partea Înaltprea­sfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei.

Praznicul Preasfintei Treimi, sărbătorit în a doua zi după sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, este un prilej de trăire duhovnicească înaltă și de gândire teologică. În tradiția ortodoxă, în această zi, credincioșii împreună cu preoții ies la holde și se roagă pentru ca Dumnezeu să trimită binecuvântarea Sa ca să fie păzite de intemperii și insecte, iar recoltele să fie bogate.
Păstrători ai acestei tradiții, credincioșii parohiilor Firiteaz și Fiscut, împreună cu preoții parohi Vlad-Sergiu Sandu şi Marius Braiţ, după  Sfânta Liturghie, s-au întâlnit la limita dintre localități, unde este așezată o troiță. Toţi credincioşii veniţi la biserică, purtând steaguri bisericeşti, icoane şi chiar frunze de nuc sau tei în mână, au plecat de la biserică în sunetul clopotelor spre locul stabilit din ţarină, acolo unde preoții au sfinţit apa şi au făcut rugăciunile speciale pentru protejarea holdelor, a livezilor și grădinilor. După terminarea slujbei, credincioșii au fost stropiţi cu apă sfinţită şi au primit frunze de nuc binecuvântate, întrucât ele ne amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos. La sfârșit, preoții au rostit cuvinte de învățătură, în cadrul cărora au subliniat impor­tanța slujbei precum și faptul că această tradiție de împreu­nă-lucrare a credin­cioșilor este evenimentul care prezintă frăție­tatea dintre locuitorii acestor parohii.