Prăznuirea Sfântului Cuvios Pafnutie la Mănăstirea Robaia

Un articol de: Ioan Bușagă - 09 August 2018

Credincioși din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului s-au rugat marți, 7 august, la Mănăstirea Robaia, de sărbătoarea Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt­prea­sfin­țitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în altarul de vară al mănăs­tirii, informează Biroul de presă al eparhiei. Din soborul slujitorilor au făcut parte preoți care slujesc în parohiile aflate în vecinătatea așezământului monahal. În semn de recunoș­tință, cu această ocazie, fiecare preot a primit din partea IPS Părinte Arhiepiscop Calinic distincția eparhială „Crucea Basarabă”. După săvâr­șirea Sfintei Liturghii, a fost oficiată slujba Parastasului pentru vie­țui­torii Mănăstirii Robaia care au adormit în Domnul de la începuturile acesteia și până în prezent.

Chiriarhul eparhiei a eviden­țiat în cuvântul rostit cele mai importante aspecte din viața Sfântului Cuvios Pafnutie - ­Pârvu Zugravul.

Cuviosul Pafnutie, marele pictor bisericesc cunoscut ca Pârvu Mutu Zugravul, a rămas în memoria neamului românesc prin lucrările realizate cu multă evlavie și credință în Dumnezeu. Acesta s-a născut în orașul argeșean Câmpulung Muscel la data de 12 octombrie 1657 și a trecut la cele veșnice în anul 1735, fiind înmormântat la Mănăstirea Robaia.

Hotărârea canonizării Sfântului Cuvios Pafnutie - Pârvu Zugravul a fost luată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 4-5 iulie a anului trecut, iar proclamarea solemnă a canonizării a avut loc în data de 6 august 2017.