Premieră cinematografică la Craiova
În contextul anului omagial 2018, închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române „Unității de credință și de neam și făuritorilor Marii Uniri din 1918”, a fost lansat săptămâna aceasta la Craiova filmul documentar „Preoții români. Jertfă și rugăciune pentru Unire”. Evenimentul a avut loc la Cinematograful Patria, miercuri, 21 martie, cu prilejul Zilei Olteniei.
Cinematograful „Patria” din Craiova a fost gazda unui eveniment cu totul aparte, organizat de Arhiepiscopia Craiovei, în parteneriat cu oficialităţile locale, cu prilejul Zilei Olteniei. Lansarea filmului documentar „Preoții români. Jertfă și rugăciune pentru Unire” a redat în linii mari principalele momente din istoria implicării Bisericii Ortodoxe în Primul Război Mondial. Pelicula a surprins foarte bine promovarea conștiinței naționale și a unității spirituale a neamului românesc, dar și prin participarea directă a ierarhilor, preoților și teologilor în zonele de conflict.
Documentarul, realizat de Cristina Liberis și produs de către TRINITAS TV, a fost difuzat, în premieră cinematografică națională, pentru publicul craiovean, la Cinema Patria, în data de 21 martie, între orele 11:00-13:00. Instituțiile care au contribuit la realizarea filmului sunt următoarele: Arhiva Națională de Filme, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, Craiova, și Muzeul Militar Național „Ferdinand I”, filiala Constanța.
„Războiul a fost o Golgotă a neamului românesc”
În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, care a ținut să nuanțeze anumite lucruri cu privire la jertfa românilor pentru apărarea și întregirea țării. „În primul rând, nu trebuie să uităm că toți cei care au participat și și-au dat viața în război au fost credincioșii Bisericii. În mod evident, clerul a avut un rol hotărâtor, realitate care se regăsește în mesajul transmis de către acest documentar. În al doilea rând, trebuie reafirmat că Biserica Ortodoxă nu a binecuvântat acest război, total în dezacord cu morala și viața creștină, ci doar a fost alături de cei care s-au jertfit și au dorit să apere chiar cu prețul vieții pământul și neamul nostru. Cu alte cuvinte, războiul a fost o Golgotă a neamului românesc, urmată de Învierea unirii tuturor românilor într-un singur stat”, a spus IPS Părinte Irineu. În continuare, Mitropolitul Olteniei a arătat că „este datoria noastră, a celor de azi, să pomenim eroii neamului și să ne rugăm pentru ei în biserică”. La finalul cuvântării, IPS Irineu a felicitat pe cei care s-au ocupat în mod direct de realizarea filmului, apreciind că difuzarea în Craiova vine să marcheze data de 21 martie ca un bun început pentru a serba această zi ca Ziua Olteniei prin excelență.
De asemenea, înainte de vizionarea filmului, au mai luat cuvântul următoarele persoane: Cristina Liberis, în calitate de realizator, dr. Lucian Dindirică, în calitate de director al Bibliotecii Județene Craiova „Alexandru și Aristia Aman”, Cosmin Vasile, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, și Adrian Cosman, viceprimar al Primăriei Craiova.
În sala Cinematografului „Patria”, aproape neîncăpătoare, au fost prezenți, alături de invitații oficiali, credincioșii craioveni interesați de acest eveniment, preoți, elevi ai Seminarului Teologic Ortodox, cadre didactice și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă - Universitatea din Craiova.