Premierea oamenilor de cultură ai județului Timiș cu merite deosebite în promovarea domeniului lor de activitate
În ultima lună a Anului Centenar, Arhiepiscopia Timişoarei şi Consiliul Judeţean Timiş au organizat marți, 11 decembrie, în sala multifuncţională a Palatului Administrativ din capitala Banatului, festivitatea de premiere a reprezentanţilor de seamă timişeni cu merite deosebite în promovarea domeniului lor de activitate. De 16 ani, actori, regizori, scriitori, muzicieni, cercetători artistici, artişti plastici, preoţi, solişti vocali, balerini, fotografi, muzeografi, editori care promovează cultura, aducând faimă județului Timiș, sunt premiaţi în cadrul Premiilor „Pro Cultura”.
De aproape două decenii, judeţul Timiş și-a format și consolidat o frumoasă tradiție de a aprecia și de a-și promova valorile din toate domeniile artistice, stimulând, pe de-o parte, spiritul creator al artiștilor, iar, pe de altă parte, revitalizând viața culturală a județului la toate nivelurile vieții culturale.
De anul trecut, Arhiepiscopia Timişoarei s-a alăturat Consiliului Județean Timiș în acțiunea de apreciere și premiere a reprezentanţilor culturii timişene, dorind să ducă mai departe această tradiție și să evidențieze, în semn de recunoştinţă, prin premii concrete, munca pe tărâm cultural-artistic a celor care au depus eforturi evidente la promovarea culturală a judeţului în ţară şi pe plan mondial.
În cadrul manifestării, moderată de conf. univ. dr. Claudiu T. Arieșan, de la Universitatea de Vest din Timișoara, au fost acordate 24 de premii, dintre care 9 premii la secțiunea „Pro Cultura Timisiensis” și 15 premii la secțiunea „Pro Cultura Certitudini”. Între premiați au fost preotul prof. conf. dr. Nicolae Morar, șeful Catedrei de Teologie din Cadrul Universității de Vest, și părintele Varlaam Almăjanu, starețul Mănăstirii Partoș.
Manifestarea culturală „Premiile Pro Cultura” are două categorii: „Seniori” şi „Certitudini”, categorie în cadrul căreia sunt premiaţi tinerii oameni de cultură ai județului. Fiecare dintre laureați a avut parte de un Laudatio din partea câte unui critic din domeniul respectiv, ei înșiși reputați oameni de cultură. Pentru întreaga activitate desfăşurată şi merite deosebite în promovarea artei şi culturii timişene, toți cei 24 de premiați au primit, drept recompense, câte o plachetă, o diplomă de onoare și o sumă de bani.
Premiile „Pro Cultura Timisiensis” sunt acordate în fiecare an personalităților marcante din toate domeniile culturii din județul Timiș, care contribuie, eminamente, la bunul renume al judeţului și a căror activitate sau creaţie, în raport cu judeţul, are o importanţă deosebită, distingându-se cu merite deosebite.