Premierea olimpicilor de la seminariile și liceele teologice ortodoxe

Un articol de: Oana Rusu - 24 Aprilie 2017

În perioada 18-22 aprilie la Cluj-Napoca a avut loc cea mai importantă competiție destinată elevilor din învățământul teologic vocațional, Olimpiada Națională de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, a cărei gazdă a fost Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, prin cele două instituții de învățământ, Facultatea de Teologie Ortodoxă și Seminarul Teologic Ortodox.

Competiţia a fost găzduită de Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca. Cei 150 de elevi și însoțitori ai acestora au participat la deschiderea festivă a Olimpiadei Naționale de Religie pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, miercuri, 19 aprilie, în capela Facultății de Teologie. Slujba de Te-Deum a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, care a rostit un cuvânt de învăţătură, apoi i-a binecuvântat pe participanţi şi le-a oferit cartea sa „Păstorul și Turma” şi pastorala de Sfintele Paști. Apoi, în Aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă, au luat cuvântul oficialități din Ministerul Educa­ției Naționale, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Cluj, ai Facultăţii de Teologie şi Seminarului Teologic din Cluj-Napoca.

Probele olimpiadei s-au desfăşurat joi, 20 aprilie, când elevii au fost testați la cele patru discipline: Teologie Dogmatică (clasa a XII-a), Noul Testament (clasa a X-a), Vechiul Testament (clasa a IX-a) și Istoria Bisericii Ortodoxe Române (clasa a XI-a).

După susţinerea probelor, participanții au avut postibilitatea de a vizita mai multe obiective din municipiul Cluj-Napoca şi din judeţul Cluj.

Sâmbătă, 22 aprilie, a avut loc festivitatea de premiere, în prezența IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, care a adresat un cuvânt de felicitare celor prezenţi: „Sfântul Pavel, vrând să îi îndemne pe creştini să depună un efort ascetic deosebit pentru o performanţă spirituală, în prima epistolă către Corinteni, în capitolul 9, ultimele versete, îi pune în faţă pe olimpicii sportivi, spunându-le creştinilor că dacă cei de la olimpiadele sportive depun atâta efort pentru o cunună pământească, atunci cât efort ar trebui să facă creştinii pentru o cunună cerească”, astfel, în prezent, „dacă ar privi creştinii la efortul pe care îl faceţi dumneavoastră, olimpicii, la disciplinele de religie pentru a câştiga o performanţă, atunci şi ei, noi, cu toţii ne-am strădui să fim performanţi în viaţa duhovnicească. Într-o lume bulversată, într-o lume dezorientată, singurul care poate aduce orientare şi da o noimă lucrurilor este Domnul Iisus Hristos, iar dumneavoastră, toţi, vă pregătiţi ca să binevestiţi pe Domnul Iisus Hristos şi Evanghelia mântuirii Sale”.

La final, ierarhul a subliniat că „orice lucru frumos, orice performanţă cere viaţa şi inima zidite în temelie”, amintind versurile lui Tudor Arghezi - „Altarul ca să fie pietrele să ție/ Cer inima și viața zidite-n temelie”. IPS Mitropolit Andrei a felicitat pe organizatori, cadrele didactice şi elevii participanţi şi a amintit elevilor un verset din Evanghelia după Ioan, capitolul 15: „Nu voi M-aţi ales pe Mine, ci Eu v-am ales pe voi şi v-am rânduit să mergeţi şi roadă să aduceţi, şi roada voastră să rămână”.

În cadrul evenimentului, elevii olimpici ai Colegiului de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj-Napoca, au susţinut câteva recitaluri.

A urmat premierea olimpicilor care au obţinut cele mai bune rezultate la Olimpiada Națională de Religie Pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe.

„În total, Ministerul Educaţiei Naţionale a acordat 29 de premii și mențiuni la care Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului a mai adăugat 16 premii speciale. Pe lângă diplome și aprecierea celor prezenți, prin purtarea de grijă a IPS Mitropolit Andrei, fiecare elev premiant a primit o sumă de bani: premiul I - 500 lei, premiul II - 300 lei, premiul III - 200 lei, şi mențiunea - 150 lei, iar premiul special - 100 lei”, a spus pr. Marian Sidon, inspector de religie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj.

„Am constatat că, deşi subiectele la olimpiadă sunt complexe, cu un grad mai ridicat de dificultate, copiii, pe de o parte, asumă învăţăturile de credinţă şi cu ajutorul profesorilor lor, evident, dar, totodată elevii ştiu să fie creativi, iar din discuţiile cu ei s-a observat că ei au această responsbilitate asumată şi se roagă Tatălui Ceresc să îi inspire şi în viaţa de zi cu zi, şi atunci când învaţă, scriu, iar lucrul acesta înseamnă mult şi pentru educaţie, şi pentru Biserică şi pentru societatea românească”, a spus Vasile Timiş, inspectorul general pentru disciplina religie, în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.