Premii pentru elevii de la Liceul „Nicolae Iorga” din Pașcani

Un articol de: Maria Osoianu - 08 Martie 2023

Duminică, 5 martie 2023, în Duminica Ortodoxiei, la Biserica „Înălțarea Domnului”-Pașcani a avut loc premierea elevilor de la Liceul Tehnologic Economic „Nicolae Iorga”, care au participat la Concursul internațional, „Împreună cu Hristos prin lume în mileniul III” - ediția a VII-a.

Competiția a fost organizată de Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca, în parteneriat cu Mitropolia Clujului, Feleacului și Maramureșului, Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Inspectoratul Școlar Județean Buzău și Episcopia Ortodoxă Română a Italiei.

Tema acestei ediții, „Rugăciunea - aripă spre cer”, i-a sensibilizat pe copii, astfel încât peste 13.000 de copilași din întreaga lume s-au unit în rugăciune pentru pace și pentru înmulțirea dragostei dintre oameni.

Evenimentul a început cu un cuvânt de învățătură, rostit de părintele Leonardo Ioan Atudorei, care a subliniat importanța colaborării dintre Biserică și Școală: „Premierea elevilor în Sfânta Biserică este un moment binecuvântat de Dumnezeu, pentru că ani întregi biserica a fost lăsată la o parte de procesul de învățământ, uitând că marii învățători ai lumii tot de aici din biserică sunt și biserica are un rol hotărâtor de-a lungul timpului în educarea și luminarea omului”. Apoi, părintele Marius Ionuț Tabarcea a vorbit copiilor despre rugăciune, ca modalitate de vorbire directă cu Dumnezeu, insistând pe latura practică a rugăciunii particulare, făcută de copii în familie: „Rugăciunea este modul nostru în care comunicăm cu Dumnezeu. Iar rugăciunile alcătuite de către voi exprimă starea sufletelor voastre din momentul în care le-ați făcut. Ele arată exprimarea în scris a unui gând pe care-l aveți voi și pe care-l împărtășiți lui Dumnezeu”.