Preoții care văd în copii viitorul parohiei
„Fiecare copil pe care-l instruim este un om pe care-l câștigăm”, spunea Victor Hugo. Lucru foarte adevărat, căci, până la urmă, copiii nu-și vor aminti ceea ce încercăm să-i învățăm, ci doar ceea ce suntem noi, cei care ne ocupăm de instruirea lor. Pornind așadar de la exemplul personal, părinții slujitori Marian Dobre și Cornel Enache de la Parohia Moara Săracă, Protopopiatul Ilfov Nord, Arhiepiscopia Bucureștilor, adaugă zi de zi „depozite” de iubire creștină în „băncile” de memorie ale copiilor din parohie, reușind să îi apropie de Biserică prin diferite proiecte.
A cunoaște bine parohia și a-i identifica și evalua corect problemele cu care se confruntă, precum și a gândi pe termen lung o strategie presupune, în primul rând, a-i asigura viitorul prin resursa cea mai valoroasă pe care o posedă, copiii. Lucrul acesta a fost pe deplin înțeles de cei doi părinți slujitori de la Moara Săracă. O comunitate, ca de altfel multe din cele înfiripate în jurul Mănăstirii Căldărușani, formată din vechi familii de păstori din zona Ardealului, stabilite aici în timp. Așadar, încă de la începutul slujirii lor la Moara Săracă, părintele paroh Marian Dobre și părintele coslujitor Cornel Enache, fiu al satului, au inițiat proiecte, de genul „Micii creștini”, prin care au atras tinerii la viața vie a Bisericii.
Programe educative
„Parohia noastră, cu cele 525 de familii, s-a format prin sosirea aici a unor familii de păstori din zona Boița, județul Sibiu. De aceea, până în zilele noastre, avem mulți credincioși cu numele Boițeanu. Eu slujesc aici din 2007, iar părintele coslujitor, Cornel Enache, din 2015. Activitatea noastră socială are în centrul său grija pentru educarea în spirit creștin a copiilor comunității. Am început mai întâi prin câteva acțiuni timide, în cadrul programului «Școala de duminică», acțiuni care se desfășurau după terminarea Sfintei Liturghii. În prezent, participă în jur de 50 de copii. Ei pictează icoane, uneori își fac temele pentru acasă, învață limbi străine cu profesori voluntari, încondeiază ouă, confecționează mărțișoare și fac multe alte activități. Necesitățile parohiei ne-au determinat să ridicăm o clădire nouă în curtea bisericii, în care vor funcționa capela mortuară, un spațiu dedicat activităților sociale, iar la etaj, în alt spațiu se va desfășura «Școala de duminică». În prezent, această activitate se derulează în biserică sau în curtea ei. În urma unor astfel de proiecte, au sporit rezultatele pozitive la învățătură ale copiilor care frecventează biserica, s-a redus abandonul școlar, dar s-au obținut rezultate importante și în ceea ce privește ținuta comportamentală a lor. Ei vin acum și cu părinții la biserică și participă la Sfânta Liturghie. Unul dintre cele mai importante foloase obținute de comunitate de pe urma acestor proiecte este faptul că tinerii se întâlnesc aici, se rup de ispitele prezentului, socializează, se roagă, se împărtășesc, se joacă în curtea bisericii, care este foarte mare și frumoasă. Iar cea mai mare mulțumire a noastră este faptul că la slujbe participă numeroși credincioși, copii și adulți, care se împărtășesc și se spovedesc. Câțiva dintre acești copii ne ajută și în Sfântul Altar ca paraclisieri”, spune părintele paroh Marian Dobre.
Tineri crescuți de Biserică
Despre această continuă adăugare de „depozite” de iubire creștină în „băncile” de memorie ale copiilor comunității am vorbit și cu părintele coslujitor Cornel Enache, om al satului, cum spuneam, care, împreună cu doamna preoteasă, psiholog Nora Enache, se ocupă îndeaproape de pregătirea copiilor la „Școala de duminică”. „După derularea proiectului «Micii creștini», am constatat o creștere importantă, de la o lună la alta, a numărului de copii care frecventează biserica, așa încât, la finalul proiectului, ne-am propus să permanentizăm activitățile în cadrul unui proiect mai amplu, intitulat «Școala de duminică». Astfel, întâlnirile noastre cu copiii au devenit necesare. Lor le-am adăugat cateheza și programul de spovedanie, iar cu sprijinul credincioșilor și al autorităților locale, care au arătat deschidere față de strădaniile noastre, am reușit în doi ani să formăm un nucleu închegat al acestei «Școli de duminică», alcătuit din tineri despre care putem spune acum că au crescut în Biserică”, afirmă părintele Enache.
Copiii sunt implicați în diferite activități (realizarea de ornamente și decorațiuni de Crăciun, quilling, modelaj, colaj, desen și pictură, cursuri de dezvoltare personală etc.), inclusiv cu caracter social, de sprijinire a familiilor nevoiașe, cu mulți copii. Ei participă, de asemenea, la pelerinajele desfășurate la mănăstiri și biserici din Arhiepiscopia Bucureștilor, dar și din alte eparhii, la meditații de matematică, limba engleză și italiană. Iar împreună cu Consiliul local Moara Vlăsiei, s-au pus bazele primului serviciu de tip after-school din comună, model preluat și de alte autorități locale din Ilfov.
Răspuns la nevoile comunității
În Parohia Moara Săracă se mai organizează și cercuri literare sau întâlniri pentru rezolvarea temelor școlare, iar din a doua jumătate a anului 2017 se derulează un proiect de animație creștină computerizată.
„Astăzi, la numai câțiva ani de la debutul acestor activități, constatăm, pe lângă conturarea unei comunități de tineri ai parohiei, și faptul că exemplul nostru este urmat la nivelul altor parohii din comună, dar și de autoritățile locale. Astfel, sub egida Primăriei noastre, se țin ateliere de dans, pictură, teatru, canto și de autoapărare, cercetași, toate cu impact în rândul celor tineri. De aceea, considerăm că rolul nostru, ca preoți, se circumscrie în primul rând aceluia de slujitori ai Bisericii, chemați să ofere îndrumare și exemplu pe calea mântuirii. Dar răspunde totodată și dorinței întregii comunități locale de a avea programe și acțiuni prin care să-și crească frumos copiii”, ne mai spune părintele Cornel Enache.
Spuneam la început că, până la urmă, copiii nu-și vor aminti ceea ce încercăm să-i învățăm, ci doar ceea ce suntem noi, cei care ne ocupăm de instruirea lor. Prin felul lor de dăruire, părinții de la Moara Săracă oferă constant exemplul bunei practici de slujitori ai lui Hristos, iar experiența evocată mai sus probează faptul că rezultatele acestei slujiri pot depăși mereu așteptările.