Preoții din Protoieria Fălticeni în conferință de toamnă

Un articol de: Irina Ursachi - 03 Noiembrie 2022

Seria conferințelor preoțești a continuat în Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților cu întâlnirea din Protopopiatul Fălticeni. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, întrunirea pastoral- misionară a avut loc marți, 1 noiembrie 2022, la Mănăstirea Sihăstria Râșcăi.

Începutul zilei a fost petrecut în rugăciune, la ivirea zorilor să­vârșindu-se Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica Mănăstirii Sihăstria Râșcăi cu hramul „Sfântul Ierarh Ioan de la Râșca și Secu” de către preoții Protopopiatului Fălticeni, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, alături de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar, arhim. Paraschiv Dabija, vicar administrativ, și pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu.

La momentul rânduit, cei doi ierarhi ai Eparhiei Sucevei au hirotonit întru ierodiacon pe monahul Iustin (Ilie) Ungureanu și întru ieromonah pe ierodiaconul Nectarie (Robert) Șuhan.

La finalul slujbei, ierarhul a hiro­tesit întru iconom stavrofor pe pr. Daniel Cojocaru, de la Parohia „Ador­mirea Maicii Domnului” Lă­mășeni, și pe pr. Mihail Agafiței, de la Parohia Siliștea Nouă, Dol­hasca.
A urmat evidențierea clericilor care s-au remarcat printr-o activitate pastoral-misionară deosebită.

Conferința clericilor din Protopopiatul Fălticeni a debutat cu prezentarea lucrării părintelui Iustin- Vasile Vrabie de la Parohia „Cuvioasa Parascheva”-Dolheștii Mari, „Învățătura Sfântului Paisie de la Neamț - despre rugăciune”. Referatul a adus în atenție cele mai importante momente din viața Sfântului Paisie Velicicovschi, îndeosebi învățătura acestuia despre Rugăciunea lui Iisus.

Întâlnirea a continuat cu referatul intitulat „Rugăciunea în Sfânta Scriptură. Principalele rugăciuni prezentate de Sfântul Evanghelist Luca în Evanghelia a III-a”, susținut de pr. George Constantin Balmoș de la Parohia Roșcani.

A urmat proiecția filmului „Rugăciunea în viața Bisericii și a creștinului”, material realizat de TRINITAS TV.

La fel ca în cadrul conferinței preo­țești din cadrul Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, și la Fălticeni au fost expuse propuneri, sugestii și solicitări ale sectoarelor de resort din cadrul Centrului eparhial Suceava privitoare la activitatea parohiilor, în a doua parte a confe­rinței.

În cadrul evenimentului, clericii prezenți au fost invitați la Liturghia arhierească din data de 6 noiembrie 2022, care marchează încununarea seriei aniversare dedicate Anului Jubileu, „Moștenirea Mușa­tină - credință, cultură, istorie”.

La final, pr. protoiereu Adrian Dul­gheriu a mulțumit Înaltprea­sfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, Preasfințitului Părinte Damaschin Dorneanul, membrilor permanenței Consiliului eparhial, gazdelor și tuturor slujitorilor pre­zenți la acest eveniment deosebit pentru Protopopiatul Fălticeni.