Preoții din protopopiatele Sighet și Vișeu, în conferinţă la Sighetu Marmației

Un articol de: Andrei Fărcaş - 20 Octombrie 2023

Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Săt­marului, a prezidat joi, 19 octombrie, conferința preoțească de toamnă cu preoții din protopopiatele Sighet și Vișeu, la Centrul cultural pastoral „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din municipiul Sighetu Mar­ma­ției, județul Maramureș.

Evenimentul a fost precedat de săvârşirea slujbei de Te Deum de către Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al eparhiei, în prezența Preasfințitului Părinte Episcop Iustin.

Referatul conferinței a fost sus­ținut de pr. Adrian Dobreanu, paroh la Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”-Săcălășeni și responsabilul Departamentului comunicații media online al episcopiei, și s-a intitulat: „Cult, imnografie și cântare; un «portret» al cântărețului bisericesc în zilele noastre”. 

„Cântăreţul de la strană nu este o anexă a slujirii, ci este chiar o slujire, o treaptă a clerului bisericesc, unde strana este laboratorul duhovnicesc şi câmpul de muncă al cântăreţului, care intermediază un dialog între Dumnezeu şi credincioşi”, a precizat pr. Adrian Dobreanu.

Cu acest prilej, a fost lansat volumul „Centrul cultural pastoral «Sfân­tul Iosif Mărturisitorul» din Sighetu Marmației - veșnic drept lăcaș pentru cultura și credința maramureșe­nilor”, o carte-document ce prezintă istoria acestei clădiri-emblemă a Maramureşului voievodal, conform prof. dr. Ioan Dorel Todea, autorul cărţii.