Preoţii din Protopopiatul Piatra Neamţ îndemnaţi să desfăşoare activităţi cu tinerii

Data: 30 Martie 2016

Conferinţele pastoral-misionare din Arhiepiscopia Iaşilor au continuat luni, 28 martie 2016, cu întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Piatra Neamţ. În conformitate cu hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prin care 2016 a fost declarat şi An omagial al educaţiei religioase a tineretului creştin ortodox, tema conferinţei a fost aşezată sub genericul „Preotul şi tânărul, împreună pe drumul către Dumnezeu“.

Conferinţa preoţească semestrială a Protopopiatului Piatra Neamţ s-a desfăşurat în Parohia „Sfinţii Voievozi“ - Cut 1 din comuna Dumbrava Roşie, judeţul Neamţ, şi a fost organizată cu ajutorul Departamentului de misiune pentru tineret din Arhiepiscopia Iaşilor, coordonat de părintele protosinghel Nicodim Petre. Întâlnirea a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de un sobor de preoţi şi diaconi, sub protia Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Din sobor au făcut parte protos. Nicodim Petre, coordonator al Departamentului de misiune pentru tineret din Arhiepiscopia Iaşilor, pr. protopop Valentin Tofan, pr. Ioan Augustin Politic, parohul de la „Sfinţii Voievozi“ - Cut 1, precum şi alţi preoţi din protoierie.

După partea liturgică a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor conferinţei. În cuvântul de deschidere, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a adus în discuţie un strigăt al unui tânăr, întâlnit într-un articol din revista Familia Ortodoxă: „Dacă Biserica nu vine spre noi, suntem o generaţie moartă“. După o scurtă introducere a părintelui Nicodim Petre, tema conferinţei „Preotul şi tânărul - împreună pe drumul către Dumnezeu“ a fost susţinută de tinerii Mihail Siminciuc şi Miruna Maria Ţupu. Aceştia le-au mărturisit preoţilor prezenţi că tineri au nevoie de ei. Au nevoie să li se acorde atenţie şi să fie în preajma lor. În aceste vremuri, tinerii nu pot fi aşteptaţi doar între zidurile bisericii. Societatea are oferte diverse şi foarte tentante. Dumnezeu a ajuns să fie doar o ţintă, printre multe altele. Cum este tânărul ajutat de preot să-L prefere pe Dumnezeu, să aleagă ceea ce este esenţial pentru viaţa omului?

Tinerii au nevoie ca preotul să le iasă în întâmpinare, să îi invite pe cale. Dar tinerii sunt diferiţi, uneori încăpăţânaţi, alteori nerecunoscători, pot dezamăgi. De ce s-ar merita ca preoţii să lucreze cu ei? La vârsta aceasta tinerii sunt ca un lut moale, care poate fi modelat. Dacă Biserica nu îi îndrumă, în numele aşa-zisei libertăţi, îi abandonează, în fapt, morţii. Poate unii dintre ei au fuste scurte sau blugi rupţi, dar, totodată, poartă în ei potenţialitatea sfinţeniei. Dacă înţelegem însemnătatea luptei pentru tineri, care este una împotriva lumii, împotriva curentului societăţii, este bine să acţionăm. Dacă stăm în banca noastră şi nu încercăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să transfigurăm, riscăm să ne desfigurăm pe noi şi, implicit, ceea ce este în jur, căci, nu-i aşa?, pentru ca răul să se răspândească în lume este de ajuns ca oamenii buni să nu facă nimic.

La final, IPS Mitropolit Teofan i-a primit în audienţă pe preoţii care au solicitat acest lucru. (Diana Elena Siminciuc, ATOR Iaşi)