Preoții din Vrancea, în conferință de toamnă

Un articol de: Pr. Dragoș Olteanu - 26 Octombrie 2019

Preoții vrânceni s-au întrunit joi, 24 octombrie 2019, la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din municipiul Focșani, în conferința semestrială de toamnă, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Tema întâlnirii a fost dedicată Anului comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești.

La eveniment au participat părintele Alin-Leontin Balica, consilier eparhial la Sectorul administrativ-bisericesc, părintele Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Foc­șani I, părintele Oscar Frunză, protopop al Protoieriei Focșani II, și părintele Cristinel Popa, protopop al Protoieriei Panciu. 

Lucrările conferinței au fost precedate de Sfânta Liturghie, săvâr­șită de un sobor de preoți și diaconi. În continuare, ierarhul locului a oficiat o slujbă de pomenire pentru patriarhii Nicodim și Iustin.

„Trebuie să fim recunoscători celor care au condus Biserica în vremuri de restriște, pentru că datorită lor noi putem să ne desfășurăm activitatea în condiții optime. Însă recunoștința față de înaintași ne-o putem arăta nu doar beneficiind de roadele ostenelilor lor, ci şi prin implicarea noastră concretă în păstorirea credincioșilor, așa cum ne-au învățat Mântuitorul Hristos, Sfinții Apostoli și Sfinții Părinți, dar și în apărarea dreptei credințe, a unității de credință și de neam. […] Noi, cei de astăzi, suntem datori să învățăm din lecțiile pe care ni le oferă înain­tașii, să le păstrăm vie memoria și să-i pomenim cu recunoștință și sinceritate”, a spus Înaltprea­sfin­­țitul Părinte Arhiepiscop Ciprian în cuvântul său.

Referatele prezentate în cadrul întrunirii au evidențiat personalitatea remarcabilă a patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu, fiind alcătuite de părintele Lau­rențiu Păun de la Parohia Tulnici, Protoieria Panciu, și părintele Lucian Muscalu de la Parohia Făurei, Protoieria Focșani II. Despre traducătorii de cărți bisericești a vorbit părintele Lucian Pasere de la Parohia Suraia II, Protoieria Foc­șani I. La final, corul Protoieriei Panciu, dirijat de părintele Gabriel Țopa, a susținut un program artistic, interpretând câteva piese din repertoriul religios și popular.