Pomenirea preotului-poet Alexei Mateevici la Căinari

Un articol de: Silviu Dascălu - 31 Martie 2022

Miercuri, 30 martie, când în calendarul iulian este pomenit Sfântul Alexie, omul lui Dumnezeu, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, s-a aflat în orașul Căinari, raionul Căușeni, pentru a-l comemora pe vrednicul de pomenire slujitor al Sfântului Altar, dar și al slovei, preotul-poet Alexei Mateevici (1888-1917), cu familia sa, și pe unul dintre bunii prieteni ai localității trecuţi la Domnul în anul 2021, academicianul Nicolae Dabija.

Ierarhul a oficiat împreună cu preoții din protopopiatele Căușeni și Cimișlia slujba Parastasului, după care a avut loc o activitate culturală. Cei prezenți au evocat rolul preotului-poet, dar și al vrednicului de pomenire academician Nicolae Dabija în păstrarea credinței și a valorilor spiritualității românești în Basarabia.

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Veniamin a evocat personalitatea lui Alexei Mateevici, subliniind lucrarea lui bisericească, publicistică și de promovare a valorilor spiritualității ortodoxe românești. La final, Preasfinția Sa a acordat mai multe distincții eparhiale, felicitându-i și încurajându-i pe toți să cerceteze opera și lucrarea celui comemorat.