Preparate cu brânză gorgonzola

Un articol de: Stavrofora Ecaterina Vicleanu - 27 Ianuarie 2025

Există două feluri de brânză gorgonzola - Gorgonzola Dolce și Gorgonzola Piccante. Ceea ce o face deosebită este procesul de introducere în timpul fabricării a unui tip de mucegai, o tulpină de penicilină, care îi dă culoarea verzui-albastră și o aromă distinctă. Acest tip de brânză furnizează organismului o serie de nutrienți, proteine, calciu, vitamine, însă, pentru că are un conținut ridicat de sare și grăsimi, se recomandă un consum moderat. Gorgonzola poate fi integrată într-o varietate de rețete, de la sosuri pentru paste la pizza, deserturi sau consumată ca atare, în combinație cu miere, nuci proaspete și fructe.

Rețete

Ruladă-aperitiv cu brânză gorgonzola şi biscuiţi

Ingrediente: 400 g brânză Philadelphia, 150 g unt, 200 g biscuiți sărați, 100 g fistic mărunțit, 100 g merișoare sau stafide. Preparare: Se pun crema de brânză și untul într-un bol și se topesc la bain-marie, amestecând din când în când. Se taie gorgonzola cuburi și se adaugă peste crema de brânză, se amestecă și se mai lasă circa 5-7 minute pe foc, amestecând din când în când; se ia de pe foc și se adaugă biscuiții sfărâmițați, fisticul, merișoarele sau stafidele și se omogenizează foarte bine compoziția; se lasă puțin să se răcească, după care se rulează pe o folie alimentară sau pe hârtie de copt. Se dă la frigider pentru câteva ore şi se poate servi ca gustare sau aperitiv. 

Piept de curcan cu gorgonzola

Ingrediente: 1 kg piept de curcan tăiat cuburi mari, 60 g unt, 150 g gorgonzola, 250 g smântână de gătit, 1 ceapă potrivită tocată mărunt, 1 ardei iute, sare și piper după gust. Preparare: Într-o tigaie, se pune puțin unt la topit, se adaugă carnea de curcan și se trage la tigaie 5-7 minute pe ambele părți; se scoate și se pune deoparte. Se adaugă restul de unt în tigaie și se călește ceapa la foc mic până devine sticloasă, apoi se pun ardeiul iute, gorgonzola tăiată cubu­lețe și se amestecă continuu 3-4 minute, după care se toarnă smântâna; se amestecă bine, se adaugă carnea și se mai lasă să fiarbă la foc mic 7-8 minute. Se poate servi ca atare sau cu garnitura dorită.