Preparate cu ciuperci crăiţe
Denumite şi burete domnesc, ciupercile crăiţe se găsesc cu precădere în România, și Basarabia, în păduri de stejari și castani. Au `carnea” albă cu un gust dulceag, nu foarte pronunțat, şi reprezintă o adevărată delicatesă. În stare crudă, aceşti bureţi sunt toxici, însă odată cu fierberea își pierd toxicitatea. Conțin potasiu mai mult decât bananele, seleniu, fier, cupru, magneziu, vitaminele din complexul B etc. Se folosesc în diverse rețete și sunt foarte sănătoase, fiind şi înlocuitoare propice la carne.
Rețete
Tocană de ciuperci asortate
Ingrediente: 300 g ciuperci crăițe de pădure, 300 g gălbiori, 300 g ciuperci de rouă, 3-4 linguri ulei de măsline, 50 g unt, 2 cepe potrivite, 4-5 căței de usturoi, 200 ml vin alb, 200 ml apă, 200 g parmezan, 300 ml smântână de gătit, 1 legătură pătrunjel, ½ legătură de mărar, sare și piper după gust. Preparare: Ceapa se taie mărunt și se călește în ulei și unt; când devine sticloasă, se adaugă usturoiul tocat mărunt; se adaugă ciupercile tocate mărunt, opărite în prealabil, și apa; se amestecă și se lasă la foc mic pentru câteva minute; se adaugă un praf de sare și vinul și se lasă să fiarbă la foc potrivit 20-25 de minute sau până se gătesc ciupercile; se dă cratița deoparte și se adaugă smântâna de gătit, parmezanul, apoi se pune cratița pe foc şi se mai lasă să dea două trei clocote; se adaugă sare și piper, pătrunjel şi mărar tocate fin și se dă deoparte. Se poate servi cu mămăliguță caldă.
Tagliatelle cu sos de ciuperci şi parmezan
Ingrediente: 500 g tagliatelle fierte, 250 ml smântână de gătit, 1 ceapă mare, 500 g ciuperci crăițe, 2-3 fire de ceapă verde, 3-4 căței de usturoi, sare și piper după gust, boia dulce, 100 g parmezan, 20 g unt, 2 linguri ulei de măsline. Preparare: Într-o tigaie potrivită, se pune ceapa la călit în ulei și unt până se rumenește; se adaugă ceapa verde tocată și usturoiul tocat mărunt. După ce s-a călit ceapa, se adaugă ciupercile tăiate felii subțiri și opărite; se adaugă 100 ml de apă și se lasă să fiarbă 20-25 de minute la foc potrivit; se adaugă smântâna pentru gătit, se asezonează cu sare, piper și boia dulce și se lasă la foc mic 5-10 minute; se dau deoparte și se amestecă cu pastele fierte în prealabil. Se adaugă parmezanul și se poate servi.