Preparate cu lapte de orez
O băutură cu puține grăsimi şi o multitudine de minerale şi vitamine benefice pentru sănătate este laptele de orez. Nu conține lactoză de aceea poate fi o alternativă pentru cei care au intoleranță la lactoză sau care urmează o dietă vegană. Laptele de orez se consumă ca atare sau adăugat în diverse preparate culinare.
Rețete
Minibrioşe cu lapte de orez şi mac
Ingrediente: 1 cană de lapte de orez, 4 linguri zeamă de lămâie, ¼ cană cu sos de mere, ¼ cană de ulei de cocos, coaja de la 2 lămâi, 2 căni de făină, ¾ cană de zahăr, 3 linguri semințe de mac, 1 lingură praf de copt, ¼ linguriță sare. Preparare: Se preîncălzește cuptorul la 190 de grade și se pregătesc formele pentru brioșe. Într-un bol, se amestecă laptele de orez cu zeama de lămâie şi se lasă deoparte 5 minute, după care se încorporează sosul de mere, uleiul de cocos și coaja de lămâie; se omogenizează bine, apoi se adaugă zahărul, semințele de mac, sarea, praful de copt și făina. Se amestecă compoziția şi se pune în formele de brioșe; se dau la cuptor pentru 10-15 minute, se scot și se servesc cu zahăr pudră deasupra sau ciocolată.
Supă de legume cremoasă cu lapte de orez
Ingrediente: 3 linguri ulei de măsline, 1 ceapă tocată mărunt, 1 tulpină de țelină tocată rondele, 1 morcov mare tocat rondele, 2 cartofi tocați cuburi, 200 g mazăre congelată, 200 g porumb congelat, 1 l lapte de orez, 500 ml supă de legume, 1 linguriță cimbru uscat, 4-5 căței de usturoi tocat mărunt, sare și piper după gust. Preparare: Se pune uleiul de măsline la încins într-o oală şi se adaugă usturoiul, ceapa, țelina și morcovii; se condimentează cu sare și piper și se amestecă până se călesc legumele, apoi se adaugă cartofii, cimbrul şi se mai călește un minut; se pune supa de legume şi se mai lasă să fiarbă aproximativ 10 minute, după care se adaugă mazărea, porumbul și laptele de orez; se mai fierbe 5-10 minute, după care se asezonează cu pătrunjel verde. Se poate servi cu pâine prăjită.