Preparate cu pulbere proteică din zer

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 17 Iulie 2023

Proteina din zer se obține prin separarea cazeinei din lapte. Zerul este rezultat în urma fabricării brânzeturilor. După ce s-a filtrat și purificat proteina produsă de zer, lichidul este transformat într-o pudră bogată în proteină de calitate, fără grăsimi și lactoză. Proteina din zer este considerată o proteină completă, deoarece con­ține toți cei 9 aminoacizi esențiali. Pulberea proteică din zer se consumă ca atare, adăugată în diverse rețete culinare, smoothie-uri, prăjituri, salate, supe, dulciuri, prăjituri etc. 

Rețete

Pancakes cu pulbere proteică de zer
Ingrediente: 250 g făină de ovăz, 150 g pudră proteină din zer, 1 lingură praf de copt, ¼ linguriță de sare, 2 ouă, 150 ml lapte de migdale, 70 ml iaurt grecesc, 1 linguriță extract de vanilie. Preparare: Se amestecă, într-un castron, făina de ovăz, pudra proteică, praful de copt și sarea. În alt castron, se bat ouăle, se adaugă laptele de migdale, iaurtul grecesc și extractul de vanilie. Amestecul lichid se toarnă peste cel uscat și se amestecă bine, până ce devine cremos, asemenea smântânei. Se încălzește o tigaie de clătite la foc mediu, se unge cu puţin ulei de cocos sau unt şi se pune aluat de pancakes; se prăjesc 2-3 minute pe fiecare parte sau până devin aurii. Se servesc cu fructe proaspete, dulceață, sirop de arțar sau miere de albine. 

Batoane cu pulbere proteică de zer fără zahăr
Ingrediente: 200 g unt de arahide sau migdale, 100 g pudră de proteină din zer, 100 g fulgi de ovăz, 50 g semințe de in măcinate, 50 g semințe de chia, 50 g nuci tocate, 50 g ciocolată neagră tocată. Preparare: Se amestecă bine toate ingredientele într-un castron; apoi amestecul se pune într-o tavă pătrată, acoperită cu hârtie de copt, și se presează cu o spatulă până devine compact; se pune tava în frigider pentru câteva ore; se scoate compoziţia întărită, se taie bato­nașe în părți egale și se servesc.